Liječnici i pravnici na istom fakultetu

Autor: Marija Crnjak , 07. prosinac 2008. u 22:00

Osnovni cilj pokretanja studija osposobljavanje je kadra za rješavanje problema poput liječničke pogreške, korupcije ili pak javne nabave u zdravstvu

Sredinom siječnja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu započet će nastava na prvom poslijediplomskom specijalističkom studiju iz medicinskog prava u Hrvatskoj. Studij traje četiri semestra i jedinstven je po svom multidisciplinarnom pristupu, a upisati ga mogu pravnici, liječnici te svi kandidati s diplomom srodnih fakulteta poput stomatologije.

Ministar predavač
Osnovni cilj pokretanja studija osposobljavanje je kadra za rješavanje problema poput liječničke pogreške, korupcije ili pak javne nabave u zdravstvu, ali i usklađivanje propisa s onima koji su na snazi u Europskoj uniji. Kako doznajemo od prof. dr. Joze Čizmića, ravnatelja studija, među kandidantima su zasad pretežno liječnici, a među predavačima je, među ostalim, i ministar obrazovanja Dragan Primorac koji će zajedno sa suradnicima držati kolegij Sudske medicine. “Na Pravnom fakultetu u Splitu prije četiri godine osnovan je Centar za medicinsko pravo i u radu tog centra uvidjeli smo da bi bilo zanimljivo osnovati poslijediplomski specijalistički studij. S jedne strane, u domaćem zdravstvu sve je veći broj slučajeva u kojima zdravstveni djelatnici i pravnici ne mogu samostalno iznaći kvalitetno rješenje, poput liječničke pogreške ili pak plagiranja radova, ali istodobno se pojavljuju nova pitanja poput kloniranja ili raspolaganja matičnim stanicama koja zahtjevaju dobru edukaciju kadrova. Hrvatske bolnice zasipane su stotinama sudskih tužbi, a nemaju dostatan i specijalizirani kadar koji je to sposoban pratiti i rješavati. Osim toga, utvrdili smo da u procesu usklađivanja hrvatskih propisa s onima koji su na snazi u EU sudjeluju osobe koje ili nisu dovoljno upućene u medicinu ili nemaju osnovna pravna znanja, pojašnjava Jozo Čizmić te ističe opće prihvaćen stav da na području medicine pravna intervencija uglavnom kasni. Zbog svoje interdisciplinarnosti medicinsko pravo je vrlo kompleksno, pa zahtijeva od pravnika barem elementarno poznavanje medicinske problematike, ali i obratno. Posebno se naglasak postavlja na poznavanje medicinske prakse i visokih standarda i postignuća u području medicinske djelatnosti, jer je to, među ostalim, i dovelo do znatnog širenja instituta odgovornosti zdravstvenih djelatnika, ne samo u pogledu stručnog, lege artis postupanja, nego i iskazivanja dužne pažnje i poštivanja tuđih i vlastitih prava tijekom obavljanja zdravstvene djelatnosti.

Prava pacijenata
Sve to traži da pravnici budu barem na općenitoj razini upućeni u medicinsku problematiku. Istodobno, medicinsko pravo ne izučava se sustavno na hrvatskim pravnim fakultetima pa većina pravnika ne poznaje najbolje sadržaj medicinskog prava. Usprkos tome, prisiljeni su pisati pravne propise iz područja medicinskog prava i primjenjivati ih u praksi, a nedostatak znanja domaće pravnike dovodi u podređeni položaj u odnosu na pravnike iz Europske unije i drugih zemalja, pojašnjava Čizmić. Polaznici specijalističkog studija među ostalim će učiti o pravima pacijenata, nesavjesnom ili samovoljnom liječenju, nepružanju liječničke pomoći, patentiranju gena, davanju i primanju mita, informiranom pristanku, liječničkim pogreškama. Područje medicinskog prava, međutim, vrlo je široko i zadire također u probleme bioetike i biomedicinskih istraživanja. Među predavačima su stručnjaci s pravnih i medicinskih fakulteta iz Splita, Rijeke i Zagreba, ali i nekoliko sudaca Ustavnog suda i drugih sudova, odvjetnika te pravne savjetnice Hrvatske liječničke komore.

činjenice

Ustroj po Bolonji
Ustroj studijskog programa usporediv
je sa srodnim studijskim programima na renomiranim inozemnim sveučilištima kao što su University of London, The School of Law at Queen Mary, studij Medical Law and Ethics ili pak The University of Melbourne, Melbourne La School te studij Health and Medical Law.
Nastavak studija
Također, sa studija medicinskog prava u Splitu polaznici mogu nastaviti studij na drugim visokim učilištima u zemlji i inozemstvu. Isto tako polaznici polaznici mogu nastaviti školovanje i na visokim učilištima koja imaju ustrojene ekvivalentne ili analogne studije ustrojene prema Bolonjskoj deklaraciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close