Liječnici čekaju nove pregovore s Ostojićem

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2014. u 22:00
I. Babić ustraje na strukovnom kolektivnom ugovoru/G. Žučko/PIXSELL

U petak bi glavni štrajkaški odbor HLS-a trebao odlučiti o daljnjem tijeku štrajka.

Hrvatski liječnički sindikat (HLS) očekuje da ga ministar zdravlja Rajko Ostojić pozove na pregovore o strukovnom kolektivnom ugovoru, no stručnjaci i neki sindikalci sumnjaju u zakonitost takvog ugovora.

U petak bi glavni štrajkaški odbor HLS-a trebao odlučiti o daljnjem tijeku štrajka bolničkih liječnika, a predsjednik sindikata Ivica Babić ustraje na zahtjevu za obnovom pregovora s resornim ministarstvom radi sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora, kao i povećanjem cijene prekovremenog rada.Zapreke za nastavak štrajka liječnika uklonjene su prošloga tjedna objavom u Narodnim novinama odluke Ustavnog suda o ukidanju radne obveze, koju je Vlada bila uvela 14. studenog.

Međutim, pravni stručnjaci i pojedini sindikalci upozoravaju da sklapanje takvog ugovora ne bi bilo u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti.Stručnjak za radno pravo Krešimir Rožman upozorava kako po sadašnjem zakonu "nema mogućnosti da strukovni sindikat sam potpiše kolektivni ugovor". Kolektivni ugovor u zdravstvu takav je kakav je, a novi, samo strukovni, bio bi pravno sporan, upozorava Rožman. 

Komentirajte prvi

New Report

Close