Lidija Runko Luttenberger: Novi sustav gospodarenje otpadom neće biti tako skup koliko građani očekuju

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2016. u 15:31
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Građani koji budu odvajali otpad plaćat će manje njegovo zbrinjavanje, čulo se više pputa tijekom konferencije Croatia Waste Expo, a to je naglasila i pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode u razgovoru s glavnim urednikom Poslovnog dnevnika Mislavom Šimatovićem.

 Glavna tema je bio Plan gospodarenja otpadom od 2016.-2020. godine.

˝Kružno gospodarstvo je temelj našeg Plana, a paket mjera do 2030.godine ima daleko teže i nedostižnije ciljeve nego ovi koji smo mi postavili. Imamo lošu startnu poziciju, ali uspjet ćemo˝, komentirala je na samom početku pomoćnica ministra Lidija Runko Luttenberger.

Kao ključne prednosti sustava cirkularne ekonomije istaknula je korištenje resursa, a velika prednost je stvaranje mogućnosti za zapošljavanje većeg broja ljudi.

˝Riječ je o radno intenzivnoj djelatnosti koja se oslanja na tokove za koje su potrebni ljudi. Mislim da naš Plan pruža prilike malim i srednjim tvrtkama za mnoga zapošljavanja˝, istaknula je.

Komentirala je i najavljene stimulativne mjere za građane i napomenula kako će oni građani koji odvoje otpad i proizvode u konačnici imati manje otpada što će rezultirati i nižim računima te kako će sam proces recikliranja približiti građanima time što će posude za odvajanje otpada biti na sve više lokacija.

˝Putem volumena i čipiranja kanti ćemo znati tko koliko smeća proizvodi i upravo tu leži prilika za inovativno razmišljanje. Inovacija na tom polju ima, samo ih moramo primijeniti. Tvrtka Tehnix se pokazala vrhunskom u ovom polju, njihova široka lepeza proizvoda me oduševljava.  Oni su duboko uronjeni u područje inovacija i njihov put moraju slijediti i drugi. Malo i srednje poduzetništvo ovdje ima bezbroj mogućnosti i može stvoriti pozitivan domino efekt. Unutar gospodarenja otpadom, Hrvatska ima mogućnosti povećavanja zaposlenosti i imamo priliku da napravimo ono što je potrebno uz ekonomske i ekološke benefite˝, poručuje Runko Luttenberger.

Objasnila je kako će deponiranje otpada i dalje morati ostati opcija, ali odlagališta će morati imati strože uvjete.  Spalionice, navela je, nisu u skladu s kružnim gospodarstvom koje Plan promiče.

˝Zakon o javnoj nabavi je u procesu izrade i u njega treba implementirati nove odredbe, razmotriti troškove tijekom životnog vijeka i pretpostavljam da će se moći uvesti direktive koje EU želi i tzv.zelene opcije˝, smatra Runko Luttenberger.

Osvrnula se i na izgradnju centara za gospodarenje otpadom komentiravši kako ih neće biti toliko koliko je prošli plan najavljivao te kako u njih uvode nove korisne sadržaje poput kompostana koje će dodatno zaokružiti rad tih centara.

˝Centar za gospodarenje otpadom košta jako puno, to je trošak koji je enorman i investicija je minorna u odnosu na troškove. Novi sustav gospodarenje otpadom neće biti tako skup koliko građani očekuju. Oni koji odvajaju otpad imat će benefite i ti građani će to vidjeti i osjetiti na svojim računima˝, zaključila je Runko Luttenberger.

Komentirajte prvi

New Report

Close