‘Ličko selo’ vrijedno 1,6 milijuna eura dobilo lokacijsku dozvolu

Autor: Biserka Ranogajec , 09. siječanj 2008. u 06:30

Vlasnik projekta je Jadran Invest koji gradi vile u Samoboru i poslovni objekt u Šibeniku

Vijest da ruski bogataš Roman Abramovič kupuje zemljišta uza sela koja se nalaze u blizini kanjona rijeke Like, vrijedna s aspekta zaštite okoliša te bogata divljači i izvorima vode, opet je aktualizirana. Ili se Ličani reklamiraju ili će doista Abramovič kupiti zemlju jednom će se saznati, no u svakom slučaju takve informacije podižu cijene nekretninama u Ličko-senjskoj županiji te podsjećaju kako i ovaj kraj može biti privlačan turistima. Otkako je prošla autocesta Likom, nekretnine su porasle nekoliko puta i kupci najčešće žele stare kuće i zemljišta za gradnju vikendica. Prema nekim prognozama, ulaskom Hrvatske u EU u ovoj prirodno čistoj hrvatskoj regiji cijene zemljišta za gradnju kuća za odmor porasti će još nekoliko puta. Već sada se u Lici najčešće žele kupiti stare kuće i zemljišta za gradnju vikendica, a najviše se traže na lokacijama uz rijeke i šume i u tomu prednjači rijeka Gacka gdje se zemljište uz rijeku bez većih poteškoća može prodati za 30 eura po četvornome metru. Veća je potražnja za zemljom i u Smiljanu i okolici Gospića kao i kupnja starih kuća i zemljišta u selima podno Velebita. Najviše zanimanja ima za kupnju više hektara zemlje u komadu jer bogatašima su bitne velike površine kao i većim tvrtkama investitorima. Prvi veći turistički projekt “Ličko selo” u općini Lovrinac, četrdesetak kilometara od budućeg “Abramovičeva zemljišta” realizirat će se vjerojatno do kraja ove godine jer je dobivena lokacijska dozvola i čeka se, kaže načelnik općine Lovinac Hrvoje Račić, građevinska. Drugi projekt “Sveto brdo” mnogo je zahtjevniji i trebat će još najmanje dvije godine za njegovu pripremu. Koliko se zna, Račić smatra da su to i najveće investicije u lički turizam. Ima jako mnogo interesa za zemljišta, no ono se ne prodaje brzo zbog neriješenih imovinskih odnosa i velikog broja uknjiženih vlasnika koji su se iselili. Osim toga znatan problem i danas u Lici su mine iako već duže vrijeme traju radovi na razminiravanju i očišćene su velike lokacije. Vlasnik projekta “Ličko selo” je društvo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima, Jadran Invest d.o.o. koji upravlja zatvorenim investicijskim fondom za nekretnine, Jadran Kapital d.d. Osim toga projekta Jadran Kapital ima namjeru ili već gradi na više strana, a to su vile u Samoboru, stambeno-poslovni objekt u Šibeniku, zatim u Rijeci Dubrovačkoj, Zagrebu, Istri i još nekim dijelovima.

U prvoj fazi projekta “Ličko selo” na površini od 16.200 četvornih metara planira se izgradnja turističkog naselja sa 30 objekata-bungalova, uključujući i središnji objekt. Svi objekti su namijenjeni za iznajmljivanje, od kojih 9 objekata (7 drvenih plus 2 kamene kućice) zbog izdvojenih lokacijskih dozvola može biti ponuđeno na prodaju iako je i njihova primarna uloga iznajmljivanje. U sklopu središnjeg objekta nalazit će se pekarnica, kafe-bar, tisak, recepcija, mini welness te pripadajući servisni sadržaji, udaljeni od centra Lovinca svega 200 metara. Vrijednost cjelokupne investicije je 1,650.000 eura od čega će Fond u projekt uložiti 300.000 eura vlastitih sredstava. Planirani početak gradnje bila je jesen 2007., a završetak početak 2008. godine. U međuvremenu kupilo se dodatnih 45.000 četvornih metara zemljišta, od čega je 50% građevinske namjene, dok je za ostatak zemljišta u planu prenamjena. Specifičnost cijelog projekta je, prema informacijama iz Fonda, u lokaciji smještajnih jedinica i tipu projekta jer se zbog izuzetno očuvanih krajobraznih osobitosti želi zadržati ambijentalna vrijednost prostora pomoću tradicionalnih elemenata ličke kuće. Projekt “Ličko selo” trebao bi pridonijeti i razvoju seoskog turizma u Lovincu i okolici te samom povećanju gospodarskog rasta, smanjenju stope nezaposlenosti i stručnoj edukaciji lokalnog stanovništva. Edukacija stanovništva, ali i njegovo naseljavanje nužna je i kod projekta “Sveto brdo” gdje bi se moglo zaposliti i do tisuću ljudi te ostvariti 350.000 noćenja. Na granici Dalmacije i Like i uz podršku Europske komisije trebao bi niknuti najveći skijaški centar u Hrvatskoj. Turizam u općini Lovinac razvija se posljednje tri godine i nekoliko obitelji počelo je izdavati apartmane i sobe. Irena Banić iz Odsjeka za turizam u HGK-ŽK Otočac kaže da je lani od siječnja do listopada na području Ličko-senjske županije zabilježeno ukupno 1,3 milijuna noćenja turista od čega 1,1 milijun otpada na strane turiste. U prosjeku u Lici turisti borave 3,7 dana, od čega je prosjek za domaće 2,9 ,a strane 3,8. U strukturi noćenja, dakako, daleko s udjelom od 87 posto, prevladavaju stranci.




Komentari (2)
Pogledajte sve

Mislim da će teško biti išta od Svetog brda. Čitavo područje južno od njega je minirano. Razminiravanje jednostavno previše košta. No mora se priznati da je prelijepo.

Mislim da od Svetog brda nema ništa… jer je Mateša iz HOO odustao, g.Račić bi želio nešto od općine Lovinac napravit ali ide teško…..

New Report

Close