Istraživanje nafte i plina: Libanon izvisio zbog Hrvatske

Autor: Darko Bičak , 04. travanj 2014. u 10:44
Ilustracija; Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Daily Star navodi kako su Hrvati puno ozbiljnije pristupili ovom problemu, što su prepoznali i investitori iz naftne industrije,

Libanon je još prije 10-ak godina obavio bazična snimanja svojeg podmorja, istočno Sredozemlje, koja su pokazala da bi se tamo mogle kriti velike zelihe nafte i plina.

No, iako je već nekoliko puta bilo najavljivano da će biti raspisan javni natječaj za koncesije za istraživanje i bušenje tih ugljikovodika, to zasad nije učinjeno. Posljednje informacije govore da bi javna ponuda mogla objavljena 10. travnja. No, kako piše libanonski dnevnik na engleskom Daily Star, nagađa kako se na pondu neće javiti nijedna ozbiljna svjetska naftna tvrtka. Razlog nije u tom što one imaju informacije da u Libanonu nema nafte i plina, već je razlog Hrvatska. Naša je zemlja, navode, u roku od samo godinu dana uspjela obaviti snimanje svojega podmorja, za koje se također nagađa da krije velike zalihe ugljikovodika, te je ovih dana raspisala i javnu ponudu za davanje koncesija bez ograničenja.

Daily Star navodi kako su Hrvati puno ozbiljnije pristupili ovom problemu, što su prepoznali i investitori iz naftne industrije, pa su se okrenuli Jadranu te nemaju više ni novca ni interesa za Libanon. Dodatan je problem što je Libanon ograničio ponuđačima da se mogu natjecati samo za dva ili tri bloka podmorja od 10 njih ukupne površine 2320 četvornih kilometara u prvoj fazi. S druge strene, ni u Hrvatskoj, a ni u Crnoj Gori i Grčkoj, koje su također u projektu eksploatacije svojega podmorja, nema takvih ograničenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close