Lesar se pita: ‘Znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?’

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2013. u 14:16
Dragutin Lesar. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski laburisti – stranka rada poslala je priopćenje pod nazivom ‘Znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?’

Hrvatski laburisti – stranka rada poslala je priopćenje pod nazivom 'Znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?'. Priopćenje koje potpisuje predsjednik stranke Dragutin Lesar prenosimo u cijelosti:

"Ministar financija Slavko Linić ovih dana ponovno je zadužio državu za 1,5 milijardu američkih dolara, uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je ovo dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima.

Međutim, postavlja se pitanje zna li Vlada čemu služe devizne rezerve. U ovom trenutku hrvatske banke u inozemnim bankama drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata. Na taj način financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar Linić nas zadužuje uz kamatnu stopu od 5,625 posto, uz valutni rizik. Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za 1 milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara.

Javna je tajna da je ovo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske.

Podsjećamo da imamo u Hrvatskoj 128 milijardi kuna štednje, a guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune."

Komentari (4)
Pogledajte sve


To je vrhunac znanja naših političara: pretakanje iz šupljeg u prazno i prodavanje kojekakvih "ekskluzivnih javnih tajni", a zapravo običnih tupljenja na razini babe s placa. Stranka rada bi se valjda trebala zalagati za rad i život od svog rada i znanja, a ne za trošenje deviznih rezervi na krpanje rupa bez dna.

U pravu si, ali buduci da nemaju rjesenje problema, o cemu ce laprdati? Ta ista stranka je predlozila porez od 50% cini mi se na sve iznad 50 ili 60k kuna, pa sad recite.

Za ove genijalce je sve jednostavno, nastampajmo 100mrd kuna i potrosimo devizne rezerve, i eto nas kao nova Svicarska.

Zanimljivo je da nitko ne spominje osnovni problem, da drzava previse trosi, i da svuda curi. Ova zaduzenja i masovna podizanja poreza samo kratkorocno cepe rupu, ali slijedi potop ako se ovo nastavi.

a šta je to krivo lesar izjavio? da od istih banaka u kojima držimo devizne rezerve po 0.5% uzimamo kredite po 6%. devizne rezerve služe samo da kolonizaotri imaju kolateral ako im ne vratimo kredite koje nam daju od FIAT MONEY-A i tako se cijeli svijet vrti ukrug.

ali danas je BRICS na čelu sa putinom predložio novčarsku revoluciju pa možemo očekivati nove diverzije i alkaidu po moskvi,riju,new delhiju od cia-e ali im te fore više neće proći.rusi im neće oprostiti 60 milijardi eura koje im žele ukrasti na cipru.

a što se tiče lesara,on je jedini koji se usudi javno o tom pitanju govoriti.a šta je bilo sa zlatom koji je rohatinaski rasporodao a ono otišlo na ATH? di se sakrio rohatinski,u neku rupu od kad je otišao.je li objesio na zid diplomu koju je dobio za najboljeg guvernera a koju je platio lovom hnb-a kao reklamu za neuke.
kao one smiješne nagrade koje djeli euromoney ili naš zapi ,najbolja banka u see ili 1% najuspješnijih morona.

nisam za laburiste ali su jedini koji pričaju o stvarnim problemima u rh.ostali samo demagogiju prodaju i dobro žive na naš račun.

To je vrhunac znanja naših političara: pretakanje iz šupljeg u prazno i prodavanje kojekakvih “ekskluzivnih javnih tajni”, a zapravo običnih tupljenja na razini babe s placa. Stranka rada bi se valjda trebala zalagati za rad i život od svog rada i znanja, a ne za trošenje deviznih rezervi na krpanje rupa bez dna.

Lesar drobiš demagogiju

http://www.business.hr/kompanije/oppenheim-najveci-je-problem-gospodarstva-sto-su-nam-banke-u-stranom-vlasnistvu

New Report

Close