Lesar: Nadam se da se nitko tko treba vratiti novac neće izvući kroz predstečajne nagodbe

Autor: Agencija VLM , 11. ožujak 2014. u 13:08
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici i politički protivnici HDZ-a suzdržano su komentirali osuđujuću presudu za bivšeg premijera Ivu Sanadera i HDZ te zaključili kako ona šalje važnu poruku za građane i Hrvatsku.

Saborski zastupnici i politički protivnici HDZ-a suzdržano su komentirali osuđujuću presudu za bivšeg premijera Ivu Sanadera i HDZ te zaključili kako ona šalje važnu poruku za građane i Hrvatsku.

Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je da kao političarka ne može komentirati prvostupanjsku presudu jer bi to potpuno neprilično.

"Ono što mogu reći je načelno, a to je da odluke sudova moramo poštivati i uvažavati. Sigurno je da danas sa suda dolaze poruke koje su važne za sve nas, bez obzira što je, kako Ustav kaže, svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom. Što se političara i političkih stranaka tiče, važno je da uvijek državni, odnosno nacionalni interes i moraju biti iznad stranačkih. To je jedna od poruka koje smo danas čuli", rekla je Kosor te dodala da treba pričekati konačne odluke suda. Ona kao bivša suradnica Sanadera i bivša predsjednica HDZ-a ne osjeća nikakvu odgovornost za njihove zločine.

"Ne možete osjećati odgovornost ako niste zaista ništa primijetili. Kad sam došla u poziciju da mogu odlučivati, primjerice o tome treba li smjenjivati glavnog državnog odvjetnika ili ne, treba li s političke razine zaustavljati bilo kakvu istragu ili ne, onda sam donosila odluke da je jedino ispravno i iznimno važno za državu pustiti da neovisna pravosudna tijela i neovisna tijela progona da rade svoj posao. Dakle, kao predsjednica Vlade sam se čvrsto držala načela da s političke razine ne mogu tražiti da se nešto procesuira, ali što mi se čini osobito važno, niti mogu tražiti i nisam to tražila, da se nešto zaustavi", kazala je Kosor koju je, podsjećamo, tijekom suđenja Sanader optužio da je naredila glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću njegov kazneni progon. Nije željela komentirati kako bi presuda mogla utjecati na HDZ.

"Budući da sam bila u toj stranci, niti mi je svejedno niti lagano prolazim kroz to razdoblje, ali ponavljam kao bivša članica te stranke, nikakav stranački interes nikada nije važniji od državnoga interesa. A da je teško i da nije jednostavno, pretpostavljam da to shvaćate", zaključila je Kosor.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan rekao je da ovom nepravomoćnom presudom nije osramoćena samo jedna stranka, već cijela država.

"Pokazalo se da se na najgrublji mogući način može zloupotrijebiti povjerenje birača koje su dobili na izborima, uzimajući njihov novac za svoju osobnu i stranačku korist. Žao nam je zbog toga, ali važno je naglasiti da će barem ovom presudom, a nadam se da će takva biti i pravomoćna, ti novci koji su protupravno oduzeti biti vraćeni natrag", tvrdi Dragovan te dodaje da će o posljedicama za HDZ odlučivati birači. .

"Naravno da će političku odgovornost procijeniti birači na izborima. Ja o tome imam svoje mišljenje i ne bih više kometirao, vezano na nepravomoćnost presude, ali još jednom kažem nije vrijeme za likovanje, činjenica je da smo na određeni način spletom nesretnih okolnosti pokazali da smo u Hrvatskoj imali stranku koja je, kad je bila na vlasti, organizirala tu vrstu kriminala", objasnio je Dragovan.

Predsjednik saborskog Kluba HNS-a Jozo Radoš vjeruje da je ova nepravomoćna presuda svakako snažna poruka da je dosta krađe u ovoj državi.

"Kod takvih postupaka zapravo će nematerijalna šteta biti veća od materijalne štete jer se radi o gaženju povjerenja između birača i vlasti koje je vrlo krhko, a i vrlo je neugodan osjećaj legalnosti i legitimnosti svih odluka vlasti koje su usvojene pomoću krađe. Dakle, nematerijalna šteta takvih procesa je zapravo puno veća od materijalne štete i kazne bi trebale biti vrlo, vrlo stroge. HDZ se ne može od ovoga izolirati jer mnoge dobitke, uključujući i moguće osvajanje vlasti, stranka je uspjela postići zahvaljujući očito novcu koji je bio pokraden, prema tome ne može se stranka amnestirati od ovoga jer to nije odgovornost čovjeka ni pojedinaca, nego je odgovornost stranke koja je to učinila", tvrdi Radoš.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar podsjetio je u Hrvatskoj proglašeno neprimjerenim da saborski zastupnici kao zakonodavna vlast komentiraju prvostupanjske odluke suda.

"Zato ću se ja u svom komentaru ove presude osvrnuti samo na dio koji je govorio o oduzimanju protuzakonito stečene imovine. Ako i kada ova presuda bude pravomoćna, bit će zanimljivo vidjeti sposobnost države da izvrši taj dio presude i oduzme protuzakonito stečenu imovinu, jer u svim dosadašnjim predmetima država je tu padala na ispitu. Radi se o iznosima od kojih se ljudima sigurno vrti u glavi, napominjem da uz prosječnu plaću od 5,5 tisuća kuna radnik za cijeli radni vijek zaradi 2,6 milijuna kuna, dakle cijeli radni vijek, a ovdje su se spominjali iznosi milijun i pol, dva, dva i pol, tri, šest milijuna… Zbog toga smatram da građanima ove zemlje nisu bitne godine zatvora nego oduzimanje protuzakonito stečene imovine i tu država prolazi ili pada, to je sad taj test, ispit. I nadam se da nitko od tih koji bi trebali vratiti protuzakonito stečenu imovinu se neće izvući kroz predstečajne nagodbe, tu prije svega mislim na HDZ koja ima sad šansu u izvršenju ove presude pokazati da je prošla katarzu ili prolazi katarzu", zaključio je Lesar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close