Lekin HUP, Karisma i Valamar daju infuziju građevinarima

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 08. travanj 2014. u 22:01
Tehnika je sklopila ugovor s HUP-om Anđelka Leke za njihove objekte u Srebrenom/Grgo Jelavić/PIXSELL

Građevina je pod pritiskom razduživanja privatnog sektora, nastavka restrukturiranja i čišćenja bilanci u stanogradnji.

U tri dana Tehnika je objavila da je dobila tri posla, što je na tržištu, zna li se da je povećan broj planiranih investicija u privatnom sektoru, pobudilo nadu u oživljavanje građevinskoga sektora.

No, predsjednik Uprave Tehnike Filip Filipec kaže kako, bez obzira na dobivene poslove, većih pomaka nema. "Konkurencija je velika, svi se bore za posao, cijena se ruši, pa smo i nakon poslova koje obavimo na nuli. Dakle, služe nam za pokrivanje fiksnih troškova",  komentira Filipec."Od kraja 2009. hrvatsko graditeljstvo zabilježilo je pad vrijednosti radova od oko 36 posto, dok je ukupan broj radnika smanjen za otprilike 32.000, odnosno oko 43 posto", kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Ipak, tvrde, pojedini statistički pokazatelji, u odnosu na drastičan pad u prethodnim godinama, pokazuju promjeru trenda.

 

Filipec

Svi se bore za posao, cijena se ruši, i nakon obavljenih poslova smo na nuli

Vrijednost obavljenih radova u 2013., primjerice, veća je za 2,7 posto u odnosu na 2012. godinu, ukupna vrijednost novih narudžbi u 2013. manja je za oko jedan posto, a ukupan broj završenih i nezavršenih stanova bio je manji za 1,3 posto. Bez obzira na pad broja tvrtki u građevinskom sektoru za 8,9 posto, njih 6,7 posto više je bilo aktivnih. RBA analitičari ne vide previše razloga za optimizam u ovoj godinu jer je broj izdanih odobrenja za građenje u prošloj godini manji za 19,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, što znači i smanjivanje obujma građevinskih radova. No, slažu se analitičari, za veći oporavak građevine potreban je cjelokupan gospodarski oporavak, koji nije na vidiku.

"Dodatno, građevina je pod pritiskom razduživanja privatnog sektora, nastavka restrukturiranja i čišćenja bilanci kompanija te viška ponude nad potražnjom govori li se o stambenim nekretninama. A većina velikih infrastrukturnih projekata još je u fazi planiranja zbog mjera štednje koje provodi Vlada ili pak čeka novac iz EU fondova", kaže Boris Mazurin iz Hypo banke. Ipak, broj najavljenih investicija povećava se, posebno u turističkom sektoru. Nove radove imaju Karisma, Valamar, Danko Končar s investicijama u Istri, Westgate u Splitu, Atlantic… Tehnika je sklopila ugovor s HUP-om Anđelka Leke za njihove objekte u Srebrenom. Najavljena je i gradnja trgovačkoga objekta u Umagu te logističkog centra u Jastrebarskom. I Kamgrad nastavlja s gradnjom na moru, ove godine, primjerice, za dio objekata Valamara.  Među aktivnim građevinarima su i GP Krk, Istradrvo, MD Interijer, Đusto… 

Tehnika i Viadukt

Prihodi im rasli 4-5 posto 

Tehnika je uz Viadukt jedini građevinar zapažen po poslovanju na Zagrebačkoj burzi. Lani je s povezanim društvima imala milijun kuna dobiti, što je 34,7 posto manje nego godinu ranije. Prihodi su pak bili veći za 5,4 posto. Vrijednost ugovorenih radova od početka 2013. do 8. travnja bila je 428,64 milijuna kuna,  kaže Vedran Mimica iz Auctor Investa. Viadukt grupa, pak, lani je imala rast prihoda na godišnjoj razini od 4,5 posto te rast dobiti od 67,7 posto. Do 20. ožujka ugovorila je radove u vrijednosti 855,34 milijuna kuna.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

lukavi Filipec mlati poslove i kuka. neka kuka sve dok mlati, znamo kako su zavšile pompozne najave Jure Radića

New Report

Close