Legalizirano samo 2,8% divlje gradnje

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2016. u 22:00
Srbija je prije godinu dana donijela peti zakon o legalizaciji bespravne gradnje, Foto: PD

Od 770.934 bespravnih objekata.

Za godinu dana, koliko je prošlo od donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, u Srbiji je legalizirano samo 2,8 posto bespravnih objekata od njih ukupno 770.934, koliko je dosad podnijeto zahtjeva za legalizaciju po svim starim zakonima. Prema procjenama, postoji oko 1,5 milijuna nelegalnih građevina, dok je ozakonjeno samo 1,5 posto. U Ministarstvu građevinarstva tvrde da su, zaključno s 15. rujnom ove godine, donijeta 21.964 rješenja o legalizaciji.

“Taj broj je sigurno i veći jer svakog dana dolaze novi podaci o izdanim rješenjima o legalizaciji. Iako je obujam posla građevinskih inspektora i ostalih nadležnih povećan, to je jedini način da se konačno riješi problem nezakonitih objekata”, kažu za Blic iz Ministarstvu građevinarstva, dodajući da će svi objekti koji su dosad popisani biti obuhvaćeni postupkom legalizacije.

Rok za završetak legalizacije ne postoji, ali postoji određen datum dokad je nužno utvrditi točan broj nelegalno podignutih objekata.

“Rok za završetak popisa je 27. studenoga 2016. godine. Ne planira se produžetak roka, ali da bi se dodatno olakšao posao općinama, bit će omogućeno da se prilikom popisa nelegalnih objekata koriste satelitski snimci”, rekli su u ministarstvu.
Građani ne moraju podnijeti zahtjev za legalizaciju ako su im objekti izgrađeni prije srpnja ove godine, kada je snimljen satelitski snimak, već će dobiti obavještenje nakon popisa. Nakon toga morat će platiti takse za legalizaciju. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže za Blic da legalizaciju objekata u Srbiji nije moguće riješiti na pravedan način.

“To je proces koji traje desetljećima i nije problem samo sadašnje vlasti. Donoseno je već pet zakona o legalizaciji i uvijek su bili aktualni uoči izbora, a poslije se sve zaboravi”, smatra Savić, objašnjavajući da se opraštanjem nelegalne gradnje šalje loša poruka.

“Dok su neki građani čekali mjesecima na dozvole za početak gradnje i sve uredno plaćali, drugi su gradili na divlje. Sada im je sve odobreno”, kaže Savić.
Prema podacima Tajništva za poslove legalizacije objekata u Beogradu, od 260.000 predanih zahtjeva za legalizaciju, rješenja su izdana za 2528 objekata (0,97 posto) koji su time postali zakoniti. To i nije malo jer je za prethodne četiri godine rješenje o legalizaciji dobilo samo oko 3000 stanova i kuća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close