Legalizacija: Kako će ministrica platiti dodatne službenike?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2013. u 14:26
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministrica je rekla da su klasične dozvole za gradnju svim uredima prioriteti, a legalizacija je dodatni posao.

Da bi se u Karlovačkoj županiji postupak legalizacije riješio u željenom roku od dvije do dvije i pol godine trebat će se zaposliti deset do dvanaest novih službenika, a kako to financirati, glavno je pitanje koje su danas na radnom sastanku u Karlovcu rješavali ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, župan Ivan Vučić, gradonačelnik Damir Jelić i pročelnici.

Nakon sastanka su ministrica Mrak Taritaš i župan Vučić kazali novinarima da će se te plaće financirati iz prihoda od legalizacije, s tim da od Ministarstva financija očekuju da na jesen, zajedno sa smjernicama za izradu proračuna za 2014. godinu, Karlovačkoj županiji odobriti da plaće za nove zaposlenike budu dodatna stavka.

"Budući da po Zakonu o proračunu najviše 20 posto vlastitih prihoda može biti utrošeno za plaće, a u Karlovačkoj županiji je taj postotak već sada 19,96 posto, novih bi deset zaposlenika rušilo postojeće plaće stručnog kadra na oko 4000 kuna neto, što bi sigurno rezultiralo odlaskom kvalitetnih ljudi", kazao je Vučić.

Svih pet ispostava županijskog Upravnog odjela za prostorno planiranje zaprimilo je 17.464 zahtjeva za legalizaciju, a zasebni, gradski karlovački ured još 7180, što daje broj od 24.644 zahtjeva. I dok županijski Ured mora zaposliti 10 do 12 novih ljudi, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić najavio je samo preustroj bez novog zapošljavanja, i to od nove godine.

Na novinarsko pitanje koliko će se novca ubrati za legalizaciju u Karlovačkoj županiji, Vučić je kazao da se očekuje oko 50 milijuna kuna, s tim da će 10 milijuna kuna ići za rad pet županijskih ureda za građevinske dozvole, 15 milijuna kuna općinama i gradovima, a pola, odnosno 25 milijuna kuna državi, koja će taj novac opet trošiti za prostorno uređenje i komunalne projekte u sredinama gdje je novac ubran. Tamo gdje nema prostornih planova, utrošit će se za sređivanje te dokumentacije, pa potom za sanaciju prostora i onda za male komunalne projekte, rekao je.

Na pitanje neće li zbog obimnog posla legalizacije biti produljeno čekanje redovitih građevinskih dozvola, ministrica je rekla da su klasične dozvole za gradnju svim uredima prioriteti, a legalizacija je dodatni posao.

Mrak Taritaš najavila je da će do kraja godine biti gotova analiza zahtjeva za legalizaciju bespravno građenih objekata, pa će se moći preciznije procijeniti kakav obim posla te službe očekuje. No primjerice za Karlovačku županiju se može već sada reći da se najviše zahtjeva, kao i u ostalim kontinentalnim županijama, odnosi na legalizaciju pomoćnih zgrada, nadogradnja i rekonstrukcije, dok su osnovne kuće bez dozvola samo pojedinačni slučajevi. Suprotno tome, u morskim su županijama cijela naselja građena bez dozvola.

O postupku rušenja ministrica je kazala da je i dalje prioritetno rušenje objekata koji su bez građevinske dozvole izgrađeni nakon 21. lipnja 2011. Do sada je porušeno 500 takvih objekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close