Ledo se izvukao iz gubitka, Zvijezda ga prepolovila

Autor: Božica Babić , 04. svibanj 2015. u 13:47
Agrokorovim tvrtkama rasli dobit i dug dobavljačima, prihod pao/Robert Anić/PIXSELL

Ledovi su rezultati najbolji: prihodi od prodaje rasli 7,4 posto, dok je ukupni prihod skočio za 11,3 posto.

Niži prihod za gotovo 90 milijuna kuna, dok je dug prema dobavljačima skočio s lanjskih 1,06 na ovogodišnjih 1,17 milijardi kuna, zbirni je poslovni učinak iz konsolidiranih financijskih izvješća objavljenih za prvi kvartal 2015. šest poljoprivredno-prehrambenih tvrtki (Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Vupik, Zvijezda) iz portfelja koncerna Agrokor.

Optimizam među te ne baš dobre podatke unosi rast neto dobiti. Naime, šest perjanica Ivice Todorića ove je godine zajedno iskazalo poslovni plus od 23,2 milijuna kuna, dok je prvi kvartal 2014. bio zaključen s 46,8 milijuna kuna gubitka. Po kretanju prihoda Jamnica vodi listu, no rast na godišnjoj razini od 58 posto, s 302 na 477 milijuna kuna, nije rezultat znatno povećane prodaje asortimana koji nudi ta kompanija, već je tehničke naravi. Jamnica je ove godine krajem siječnja odradila internu akviziciju, pripojila je Roto dinamic, tvrtku koju je Todorić preuzeo 2011. osnaživši portfelj koncerna kompanijom koja se primarno bavila veleprodajom i distribucijom (bez)alkoholnih pića te opreme za HoReCa kanal i te je godine imala 628 milijuna kuna prihoda.

 

90milijuna

kuna niži je prihod Agrokorovih šest tvrtki u prvom kvartalu

U promatranom razdoblju Jamnica je zabilježila i snažan rast neto dobiti, s 8,8 na 22 milijuna kuna. Je li i tom detalju možda kumovalo integriranje tvrtke Roto dinamic ostaje, međutim, nepoznato. Izuzme li se taj tehnički "skok" Jamnice, Ledo je zapravo pobjednik poslovne utakmice među šest Agrokorovih tvrtki za prva tri mjeseca ove godine. Prihod od prodaje rastao je 7,4 posto, dok ukupni prihod bilježi još bolji učinak, veći je za 11,3 posto, ističe u izvješću Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Ledo grupe. U odnosu na lanjski gubitak, veći od 40 milijuna kuna, prvi kvartal ove godine Ledo je zaključio uz simboličnu dobit od 88 tisuća kuna.

Rast prihoda u međugodišnjem razdoblju ostvarila je i Zvijezda, iznosio je samo dva posto, odnosno oko četiri milijuna kuna, dok je gubitak gotovo prepolovljen, na 4,5 milijuna kuna. Znakovito je da su sve tri tvrtke iz primarne poljoprivrede, Belje, PIK Vinkovci i Vupik, u 2015. s prihodima manjim nego u prvom kvartalu lani unatoč povećanju proizvodnje. Tako je Belje lani u prva tri mjeseca proizvelo 244 tone suhomesnatih proizvoda i 6,4 milijuna litara mlijeka, odnosno 2100 tona mliječnih prerađevina te utovilo 44.812 svinja i 2375 junadi.

U istom razdoblju ove godine proizvodnja suhomesnatih artikala iznosila je 257 tona, mliječnih prerađevina 2300 tona, mlijeka 9,2 milijuna litara i utovljeno je 60.171 svinja i 3829 junadi. Rasla je i proizvodnja stočne hrane, s 48,8 na 50 tisuća tona, korištene površine s 18.572 na 18.600 hektara.

U minusu je samo proizvodnja vina, pala je sa lanjskih 563,5 na 537,5 tisuća litara. I pored znatna rasta proizvodnje, prihod Belja manji je za 93 milijuna. Je li tome presudila na tržištu evidentna deflacija cijena, ili je uzrok nešto drugo, nema odgovora u financijskom izvješću. Za razliku od Belja, u Vupiku ističu kako je opći pad cijena poljoprivrednih i stočarskih proizvoda ključni razlog manjeg prihoda.
 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close