Agrokor ulagačima prepušta 30 posto jedne od najuspješnijih perjanica

Autor: Danijela Jozić / VLM , 06. studeni 2012. u 14:50
Na povećanje temeljnog kapitala odlučili smo se radi financiranja akvizicija

U Ledu tvrde da bi diversifikacija vlasničke strukture uz povećavanje free floata trebala donijeti dodanu vrijednost za sve dioničare.

Polovicom prosinca na Skupštini Leda donijet će se odluka o dokapitalizaciji kompanije. Ledo izdaje 93.750 novih redovnih dionica koje će investitori moći kupiti po minimalnoj cijeni od osam tisuća kuna. Ukupno će Ledo tim izdanjem prikupiti najmanje 750 milijuna kuna, a kako se može iščitati iz priopćenja sa Zagrebačke burze u ponedjeljak, novac će biti iskorišten za potpuno preuzimanje srpskog Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica, koji su sada formalno u vlasništvu koncerna Agrokor.

"Za Ledo dokapitalizacija i preuzimanje Frikoma i tvrtke Ledo Podgorica znači veći iskorak u regiju i ulazak na tržišta s većim potencijalom rasta u odnosu na hrvatsko tržište. Također ulazak kvalificiranih investitora znači diversifikaciju vlasničke strukture uz povećavanje free floata na burzi, što bi trebalo značiti dodatnu vrijednost za sve dioničare", objasnio je Poslovnom dnevniku Tomislav Kitonić, predsjednik Uprave Leda. Ako dokapitalizacija Leda bude uspješna, u što ne treba sumnjati s obzirom na to da je riječ o jednoj od najboljih domaćih prehrambenih tvrtki, Agrokorov će se udio u kompaniji sa sadašnjih 78,85 posto smanjiti na 55 posto, a novim će vlasnicima pripasti blizu 30 posto dionica. Neslužbeno doznajemo da u Agrokoru računaju kako će prikupljeni iznos biti i veći od 750 milijuna kuna te da će investitori biti spremni za dionicu Leda dati i više od osam tisuća kuna. Sada se dionicom (čiji je nominalni iznos 380 kuna) na burzi trguje po cijeni od šest tisuća kuna, s tim da je riječ o vrlo maloj količini dionica.

"Uprava smatra da trenutna cijena ne predstavlja fer vrijednost Leda zbog trenutne vlasničke strukture i niske razine free floata te smo stoga odlučili povećati temeljni kapital kvalificiranim institucionalnim investitorima po cijeni ne manjoj od osam tisuća kuna", kaže Kitonić. Minimalni iznos koji potencijalni investitori trebaju izdvojiti za Ledove dionice je 400.000 kuna. Ovo je inače prvi put da je koncern Agrokor, inače u većinskom vlasništvu Ivice Todorića, odlučio jače "pustiti" investitore u vlasničku strukturu jedne od svojih perjanica. Najnoviji razvoj događaja u vezi s Ledom bitno je drukčiji od stava vlasnika iz prosinca prošle godine. Tada je, naime, preko burze, a reagirajući na medijske napise, priopćeno kako Agrokor "razmatra različite strateške opcije vezano za biznis sladoleda i smrznute hrane, koje eventualno mogu uključivati i prodaju portfelja". Ledo je u vlasništvu Agrokora od 1994. godine, a samo u posljednjih desetak godina je udvostručio prihode koji sada premašuju milijardu kuna. Riječ je o jednoj od najuspješnijih i najprofitabilnijih proizvodnih kompanija koncerna pa je bilo kakva opcija prema kojoj bi Ivica Todorić mogao prodati baš tu tvrtku mnoge iznenadila.

Ipak, nije nelogična jer je prodaja Leda razmatrana u okviru zatvaranja financijske konstrukcije za kupnju slovenskoga trgovačkog lanca Mercator. Priča o prodaji Mercatora za sada stoji, oformio se još jednom konzorcij za prodaju koji čine njegovi većinski vlasnici, no kao i svaka, i ova deveta prodaja proći će u znaku politike. Ledo u međuvremenu, umjesto da bude prodan, najnovijim potezom svojeg vlasnika pokazuje da je spreman za akvizicije. "Ledo vidi sebe kao regionalnoga konsolidatora sladolednog biznisa. Zbog toga smo se odlučili na povećanje temeljnoga kapitala radi financiranja akvizicija", kaže Kitonić. Osim što se Ledov portfelj ovim potezom objedinjuje pod jednu kapu, njime će kompanija i u budućnosti moći lakše prikupljati potreban kapital. Inače, Ledova je dionica jučer na Zagrebačkoj burzi skočila za 9,94 posto u odnosu na kraj prošlog tjedna, a zadnja cijena po kojoj se njome u ponedjeljak trgovalo bila je 6800 kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

evo miami kupuje za 4 miliona.. mislila je na burzi, al nema dovoljno dionica, i nije joj nitko objasnio dosad da je ledo “konsolidator”..

Pa to misle i u INGRI, tako da se mogu samo složiti s Agrokorom.

Danijela, dobro i kvalitetno si napisala članak.Vrlo jasno i čitljivo.
Sve je potanko objašnjeno, posložene su akcije i posljedice i jasno napisani
razlozi i ciljevi kompanije.
Meni super, ko investitoru.

New Report

Close