Ledo će od 2015. godine uvesti redovnu isplatu 50 posto dividende

Autor: Danijela Jozić / VLM , 12. prosinac 2012. u 22:01
Ledo ima 38 skladišta i 460 rashladnih vozila u regiji

Konsolidirani prihod Leda bi sa sadašnjih 2,1 milijardu kuna trebao do 2016. dosegnuti 2,62 milijarde kn.

Sutra će na skupštini Leda, koji posluje u sastavu koncerna Agrokor, biti donesena odluka o dokapitalizaciji putem koje ta kompanija namjerava prikupiti najmanje 750 milijuna kuna. Bit će izdano 93.750 novih redovnih dionica koje će investitori moći kupiti po minimalnoj cijeni od osam tisuća kuna po dionici. Donji limit paketa koji se može kupiti je 400 tisuća kuna. S obzirom na mlitavu atmosferu koja već dulje vrijeme traje na domaćem tržištu kapitala, izdavanje novih Ledovih dionica možda će biti dobar mamac za investitore. Pogotovo ako se uzme u obzir što Uprava Leda prognozira ostvariti do 2016. godine. Do tada bi, kako ambiciozno planiraju, njegov konsolidirani prihod trebao sa sadašnjih 2,1 milijardu kuna skočiti na 2,62 milijarde kuna. Pritom računaju na skok dobiti sa sadašnjih 232 milijuna kuna na 355,6 milijuna kuna.

Procjena revizora
Brojke su to koje se mogu iščitati u vrlo detaljnoj prezentaciji za investitore koju je uoči dokapitalizacije ovih dana objavila Uprava Leda. Prikupljenih sto milijuna eura Ledo će iskoristiti za preuzimanje Frikoma u Srbiji te tvrtke Ledo Podgorica, koje su sada formalno u vlasništvu Agrokora. Revizorsko-konzultantska kuća Ernst Young je vrijednost tih dviju tvrtki procijenila na više od 900 milijuna kuna. Konkretno, Frikom vrijedi 758,1 milijun kuna a tvrtka Ledo Podgorica 150,1 milijuna kuna. Stavljanje spomenutih tvrtki pod Ledovu 'kapu', mogao bi biti i logičan korak u pripremi kompanije za prodaju, što, pak, u Agrokoru trenutno odbacuju kao mogući scenarij. Još se lani nagađalo da bi se prodajom Leda podebljala financijska konstrukcija u lovu na slovenski trgovački lanac Mercator. Novi, deveti krug prodaje Mercatora očekuje se pak početkom 2013. godine.   

Spremni i za akvizcije
Inače, Ledo ima četiri proizvodna pogona u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Mađarskoj s godišnjim kapacitetom od 48,4 tisuće tona sladoleda te 68,3 tisuće tona smrznute hrane. Grupacija ima 38 skladišta, 460 rashladnih vozila te više od 123 tisuće rashladnih uređaja. Tržište sladoleda u regiji (zemlje bivše države plus Mađarska, u ovom slučaju) procjenjuje se na oko 51 tisuću tona, dok ono smrznute hrane premašuje 236 tisuća tona. Glavninu prihoda grupa Ledo ostvaruje u Hrvatskoj (milijardu kuna), u Srbiji prihod iznosi 530 milijuna kuna dok mu tržište BiH nosi 247 milijuna kuna. Ono što bi svakako moglo zanimati potencijalne ulagače je plan da se od 2015. godine pod redovno uvede isplata 50 posto dividende dioničarima. U prezentaciji se navodi i da će "značajan dio biti akumuliran kao novac ili financijska imovina koja će biti dostupna u slučaju prilike za akviziciju".

Komentirajte prvi

New Report

Close