Lažni policjaci opljačkali starca: Evo što savjetuje prava policija

Autor: VLM , 09. ožujak 2018. u 12:05
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Lopovi često dovode građane u zabludu nudeći im pomoć i mjerenje krvnog tlaka, masažu ili medicinska pomagala.

Dvojica lažnih policajaca okrala su 78-godišnjakinju iz Marijanaca nedaleko od Osijeka. Nepoznati muškarci pokucali su joj na vrata u četvrtak oko 15 sati, predstavili su se kao policijski službenici te zatražili novac i nakit kako bi mu provjerili ispravnost. S novcem i zlatninom u rukama, lažni su policajci nestali u nepoznatom pravcu. Šteta je nekoliko desetaka tisuća kuna. Prijevare staraca u PU osječko-baranjskoj posljednjih mjeseci nisu rijetkost pa policija poziva na oprez.

– Najčešće počinitelj telefonski kontaktira oštećene, i to uglavnom starije, neupućene osobe, predstavljajući se kao službenik banke ili druge institucije. Počinitelj izjavi da je njihov novac neispravan ili da su novčanice zastarjele te navodi da bi ih trebali vratiti. Oštećene ponovo kontaktira osoba koja se predstavlja kao policijski inspektor ponavljajući im navode „bankara“ te prijeti da će snositi posljedice jer posjeduju neispravan novac. U strahu od kazni, oštećeni predaje novac, smatrajući da će mu, nakon zamjene, vratiti isti novčani iznos u novim novčanicama. Kada dobije novac, počinitelj nestaje – navode u PU osječko-baranjskoj.

Lopovi često dovode građane u zabludu nudeći im pomoć i mjerenje krvnog tlaka, masažu ili medicinska pomagala. Glume i da su poštari, službenici osiguravajućih kuća, djelatnici elektre ili plinare. 

– Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara – upozorava prava policija.

Građani, stoga, ne bi trebali puštati nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o kome je riječ. Savjetuje im se i da traže na uvid službenu iskaznicu, pa i telefonski provjere nepoznatog "gosta" u instituciji iz koje tvrdi da dolazi.

– Zapišite registracijsku oznaku vozila, njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje. Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas, madeže, ožiljke, tetovaže.  Posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji – apeliraju u PU.

Komentirajte prvi

New Report

Close