Igre i igrice oko Agrokora: Lazard povezuje VTB i Adris u otkupu tražbina?

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 09. veljača 2018. u 08:00
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić/Dubravka Petrić, Boris Ščitar/VL/PIXSELL

U redovima domaćih vjerovnika tvrdi se da je VTB navodno s Knightheadom postigao dogovor.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić jučerašnji je sastanak s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV) iskoristila i za slanje političke poruke o svojoj, kao i poziciji Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka nakon afere podizvođačkih savjetničkih naknada.

Ukratko, njezin istup sugerirao je da su glasine o njihovu mogućem povlačenju ipak samo spekulacije, a izjavama nakon sastanka jasno je prebacila lopticu na teren vjerovnika. Oni koji u PPV-u predstavljaju dobavljače kao najbrojniju skupinu vjerovnika ozbiljno su, čini se, shvatili njezin zahtjev da za tjedan dana izađu s čvrstim vremenskim rasporedom aktivnosti koje će osigurati da se prijedlog nagodbe uputi na glasanje u zakonom zadanim rokovima. Kraševa prokuristica Marica Vidaković već za ponedjeljak je zakazala veliki skup od dvjestotinjak dobavljača na kojem će ih izvijestiti o tijeku postupka sklapanja nagodbe i predstojećim koracima na tom putu. Članovima Vijeća Dalić je rezolutno poručila da kao "predstavnici novih vlasnika moraju preuzeti upravljanje Agrokorom čim prije te omogućiti njegov daljnji rad".

To je većinom iščitano kao znak da 'karavana' nesmetano ide dalje. A na tom tragu je i traženje "aktivnije uloge privremenog vijeća u informiranju svih dionika kako bi se dodatno osnažila transparentnost procesa nagodbe i razumijevanje središnje uloge vjerovnika u ovom procesu".  Dok nad procesom još visi mnogo upitnika i nejasnoća, 'na terenu' se u većoj ili manjoj diskreciji vode interesni razgovori o potencijalnim savezima i koalicijama. Jedan predstavnik dobavljača kaže kako je "u tim pričama i dogovorima svih sa svima" teško proniknuti u istinske motive i moguće ishode. No, definitivno se najzanimljiviji scenariji razvijaju vezano uz pitanje nekoliko velikih inozemnih igrača poput Knightheada i ruskih banka (Sberbank i VTB), a ponovno se velike igre raspredaju i oko strateškog pozicioniranja Adris grupe.

U redovima domaćih vjerovnika tvrdi se da je VTB navodno s Knightheadom postigao dogovor o preuzimanju njegovih tražbina (koje su trenutno osporene). U prilog tome neki ističu i da Knighthead zapravo već dugo nije prisutan u radu privremenog vjerovničkog vijeća, a znakovitim se ocjenjuje i to što su financijaši PJT-a, koji je zauzeo njegovo mjesto, prilikom nominiranja pravnih i financijskih savjetničkih timova Vjerovničkog vijeća zagovarali da dio tima bude i zagrebačko odvjetničko društvo koje zapravo radi za ruski VTB, u odnosu na kojega je Knighthead (odnosno PJT) donedavno bio na suprotnoj strani.  U završnici Agrokorova postupka u prvom je planu pitanje tko će na kraju raspolagati utvrđenim tražbinama, kaže jedan odvjetnik uključen u proces.

Naime, veliki paketi potraživanja prolaze kroz turbulentnu fazu promjene vlasnika, u čemu se po aktivnostima zasad ističu Knighthead fond i ruska VTB banka.  To ne prolazi ispod radara hrvatskih dobavljača, iz čijih redova potvrđuju da je ta transakcija dogovorena, a moguće i zaključena. Na to se gleda iz perspektive logične i koordinirane akcije VTB-a sa Sberbankom, a nagađa se da je mogući  motiv i u osporavanju tražbina od Adrisa. U isto vrijeme oživjele su i informacije o Adrisovim aktivnostima u vezi razgovora sa Sberbankom po pitanju mogućnosti otkupa ruskih tražbina. "Adris razmatra otkup dijela potraživanja od banaka. Načelno nam je to i potvrđeno", kažu dobavljači, koji s aspekta glasova kod nagodbe to i priželjkuju.

Kao znakovita poveznica pritom se nameće međunarodna investicijska kompanija Lazard. S jedne strane, upućeni tvrde kako je poznato da Lazard već funkcionira kao tzv. "facilitator Sberbanka". A osim što se zbog niza angažmana na projektima u Hrvatskoj smatra dobrim poznavateljem ovdašnje poslovne i političke scene, domaći financijaši primijetit će da je i s Adrisom već bio surađivao na jednom regionalnom projektu, pa se to tumači kao činjenica koja samo dodatno čini uvjerljivijim tvrdnje da i trenutačno u razgovorima s Adrisom razmatra strateške križaljke vezane uz Agrokor. 

Nasuprot tome, dio financijaša sumnjičav je prema realnosti tog scenarija, a kao argumente uglavnom navode velike Adrisove investicijske projekte u turizmu (od vlastitih hotelskih kapaciteta do splitskog Marjana i nedavne kupnje HUP-a Zagreb) i dosadašnju strategiju prema kojoj je u nove projekte ulazio isključivo kao ulagač kojega zanima upravljačka dominacija i kontrola, a ne manjinski paketi od npr. 20-ak posto koliko bi eventualno ojačao otkupom tražbina.

"Vlahović sigurno ne želi biti novi Todorić, ali je pod pretpostavkom da se uključi  i dio nas dobavljača i mirovinaca, pokazivao spremnost da potakne konstruktivne procese za buduću nagodbu", kaže dobro upućeni sugovornik.Kako bilo, transparentnost za koju je Dalić jučer apelirala da se "dodatno poveća", dosad svakako nije bila jača strana tog procesa, a najnoviji prilog tomu je i jučerašnja objava Tiska koji je putem Zagrebačke burze priopćio da je Nadzorni odbor kompanije donio odluku o pristupanju Ugovoru o najstarijem kreditu (tzv. roll up) sklopljenom prije više od pola godine. Tisak je, usto, u kontekstu netransparentnosti dosad bio i izvor nezadovoljstva dobavljača zbog različita (lošijeg) tretmana u smislu plaćanja u odnosu na dobavljače npr. Konzuma. Tiskove bi dobavljače trebale bar malo oraspoložiti najave da idući tjedan ide val plaćanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

pa jesu li ciste knjige? Nisu…i to je glavni problem maestrala.

Od silne zainteresiranosti od 80 potencijalnih ulagača na kraju ostanu dva tri domaća igrača. A za top destinaciju Dubrovnik, samo jedna ponuda. Sramota !

New Report

Close