Law: u istočnoj Slavoniji u dvije godine uništena hrvatska naselja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2014. u 12:59
Foto: Thinkstock

Sustavni napadi i sadistički zločini JNA i srpske paramilicije u hrvatskim selima u istočnoj Slavoniji imali su samo jedan cilj, uništiti Hrvate na tom području.

Sustavni napadi i sadistički zločini JNA i srpske paramilicije u hrvatskim selima u istočnoj Slavoniji imali su samo jedan cilj, uništiti Hrvate na tom području, izjavili su u srijedu u Den Haagu hrvatski odvjetnici na suđenju Srbiji za genocid.

"U godinu dana okupacije, cijele nekoć mirne zajednice bile su uništene. Namjera uništenja Hrvata jasna je kao što su jasne brojke", rekla je Helen Law na suđenju Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Trećeg dana usmene rasprave hrvatski pravni tim iznosi dokaze genocida u istočnoj Slavoniji, posebno u selima Bogdanovci, Sotin, Tovarnik i Lovas te u Vukovaru.

"Statistika je zastrašujuća. Do 1992., 97 posto stanovnika bili su Srbi na području na kojemu je više od 70 posto Hrvata bilo samo godinu dana prije", istaknula je britanska odvjetnica.

Po njezinim riječima, JNA i paravojne postrojbe su "sustavno i planirano" od 1991. do 1992. godine napali sva većinska hrvatska sela i gradove na istoku Hrvatske, ubivši 4.000 tamošnjih Hrvata, dok ih se 485 još smatra nestalima.

Deseci tisuća postali su žrtve mučenja i silovanja, uključujući 3600 odvedenih u logore, a u granatiranju ili naknadnom miniranju uništeni su deseci tisuća kuća i 300 crkava kako bi se izbrisali tragovi hrvatske kulture i spriječio povratak, tvrdi hrvatska strana.

"Do 1992. gotovo svaki Hrvat bio je ubijen, pobjegao ili deportiran iz tog područja. Plan Srbije da stvori etnički čistu regiju bio je završen", rekla je britanska Law.

Hrvatska u tužbi iz 1999. za genocid optužuje službeni Beograd da je osmislio i vodio kampanju uništenja hrvatskog stanovništva na područjima Hrvatske gdje je želio osnovati etnički čistu Veliku Srbiju.

Napade na istočnu Slavoniju predvodila je bivša JNA koja je zapovjedala i u koju su bile integrirane srbijanske paravojne postrojbe poput Arkanovih "Tigrova", Šešeljevih "Belih orlova" i najokrutnijeg odreda "Dušan silni".

Law je rekla da su se napadi odvijali po točno određenom obrascu koji uključuje okruživanje, granatiranje i zauzimanje sela nakon kojeg je uslijedilo mučenje, silovanje i protjerivanje preživjelih Hrvata.

Hrvati su ubijani noževima, sjekirama, metalnim šipkama, tjerani u minska polja, žene silovane često javno, a muškarci kastrirani, rekla je Law.

Kao primjer najokrutnijih zločina navela je razapinjanje na stablo pred mjesnom crkvom jednog preživjelog stanovnika Bogdanovaca u kojem su srbijanske snage ubile 87 seljana, a život poštedile samo dvijema ženama udanima za Srbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close