Lanjski suficit Hrvatsku uveo u europski 'top 14'

Lanjski suficit iznosio je 992 milijuna kuna/FOTOLIA Lanjski suficit iznosio je 992 milijuna kuna/FOTOLIA

DZS naviše korigirao podatke, lanjski višak ipak 0,3 posto BDP-a.

Prošla godina Hrvatskoj je donijela višak u državnoj blagajni pa se s, iako minimalnim, suficitom od 0,3 posto BDP-a našla u društvu 14 europskih zemalja koje su 2018. izbjegle deficit.

Najveći je suficit zabilježio Luksemburg -, 2,7 posto, a Njemačka i Malta bile su "u plusu"  od po 1,9 posto, pokazali su jučer objavljeni podaci Eurostata. 

Istoga dana svoju su analizu objavili i hrvatski statističari, preciziravši kako je lanjski suficit iznosio 992 milijuna kuna naspram gotovo tri milijarde dosegnutih 2017. godine kada je bila riječ o 0,8% BDP-a.

"Najnoviji podaci revidirani su naviše u odnosu na travanj, kada je objavljeno da je lanjski višak proračuna konsolidirane opće države 758 milijuna kuna ili 0,2% BDP-a.

Velik utjecaj na iznos suficita imao je u 2018. ponovni pad salda proračuna u odnosu na prethodnu godinu, s 2,29 milijardi kuna na 192 milijuna, što je rezultat pozitivnih ekonomskih trendova.

Najveći utjecaj na generiranje suficita imalo je poboljšanje financijskog rezultata izvanproračunskih korisnika i javnih poduzeća te povećanje poreznih prihoda" kažu u DZS-u.

DZS je objavio i da je na kraju 2018. konsolidirani javni dug iznosio 286,1 mlrd. kuna, a njegov je udio u BDP-u pao na 74,8% u odnosu na godinu ranije kada je bio na 78 posto. To je njegova najniža razina od 2012. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve