Lani su tražili svjedoke, ove godine ne treba ni to

Autor: Božica Babić , 24. listopad 2016. u 22:01
Pročešljat će se upisi provedeni temeljem spornih izjava/D. M./PIXSELL

Lani je upisano 75 tisuća novih hektara, što kroz potpore iznosi oko 150 milijuna kuna. Šteta za 2016. još nije poznata.

Hrvatska je doista zemlja apsurda, iznenađenjima nikad kraja. Najnovija afera, koja je ovaj vikend isplivala u javnost iz "kofera" koji je za sobom ostavio nekadašnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, slikovito je posvjedočila da zagrebačkom ZET-u treba dostaviti više dokumenata radi kupnje mjesečnog pokaza za javni prijevoz nego Agenciji za plaćanja u poljoprivredi kod evidencije hektara po kojima će poljoprivrednim gospodarstvima biti isplaćene izravne potpore.  

U svibnju prošle godine, tijekom dva-tri tjedna poljoprivrednim gospodarstvima dopušten je upis korištenih hektara i samo uz izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika te uz supotpis dva svjedoka. Prema dostupnim podacima u tom je razdoblju upisano više od 75 tisuća novih hektara što kroz potpore iznosi oko 150 milijuna kuna. Apsurdima međutim, tu nije kraj. Naime, tijekom ovogodišnje kampanje upisa korištenog zemljišta, trajala je od ožujka do kraja lipnja, za korištene hektare nije tražena ni izjava ovjerena potpisima svjedoka. Bila je dovoljna tek usmena riječ vlasnika poljoprivrednog gospodarstva (OPG, tvrtka, obrt) o broju hektara koje (navodno) koristi.

 

32tisuće

hektara pod povećalom Ministarstva poljoprivrede

Posljedice te "inventure" znat će se nakon isplate potpora za 2016. godinu. U ovom neviđenom rusvaju zaboravlja se da je Agencija tek provedbena institucija, pravilnike donosi i potpisuje ministar. Usto, i Europska komsija govori o korištenim hektarima, no tamo ipak stoluje neka druga praksa. Hrvatska nažalost, još nije usvojila manire europskog ponašanja.  I ova afera s privremenim "svojatanjem" tuđeg poljoprivrednog (privatnog) zemljišta svjedoči da pojedinci više gledaju kako iskoristiti pravne rupe za osobnu korist. Jakovina i Romić morali su biti svjesni da Hrvatska nije Njemačka. Usmena riječ ili izjava uz potpis dva svjedoka, kada je u pitanju novac, nažalost ne može biti jamstvo poštenja.

Vruće kestenje s lažiranim hektarima iz vatre mora vaditi novi ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, i to već trećeg dana  mandata. Tolušić je u ponedjeljak na izvanrednoj presici poručio kako "neće dopustiti mešetarenje zemljištem i potporama." Najavio je izmjenu pravilnika o upisu poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustav koji će onemogućiti upis i korištenje bez suglasnosti vlasnika. Na novom pravilniku stručne službe već rade i bit će gotov do kraja listopada, kazao je. "Preispitujemo, odnosno mijenjamo sve akte, prije svega taj sporni pravilnik", naglasio je novi ministar poljoprivrede. Prema detaljima koje je iznio novinarima, u izmijenjenom Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, za upis u ARKOD bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta.

Zašto je bila dopuštena opcija po kojoj se bilo tko u javnobilježničkom uredu mogao prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja njezina pravog vlasnika, te temeljem izjave dva svjedoka uzimati potpore, Tolušić nije htio spekulirati. Samo je naglasio kako smatra da takav način raspolaganja nije u redu. "Je li to bilo zakonito o tom potom, ali definitivno nije nešto što je dopustivo i što treba postojati i ovako funkcionirati. Nije legitimno sigurno", ocijenio je ministar Tolušić. Pozvao je sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta, ako imaju bilo kakve sumnje da netko neovlašteno koristi njihove hektare i slijedom toga uzima i potporu, neka se jave, bilo u Agenciju za plaćanje, Hrvatsku poljoprivrednu agenciju ili u njihove terenske podružnice.

"U danima koji slijede pročešljat će se kompletni upisi zemljišta provedeni temeljem spornih izjava. Radi se otprilike oko 32 tisuće hektara. Sve nepravilnosti koje zaposlenici Agencije kroz tu provjeru primijete bit će izdvojene i kontaktirat će sve privatne vlasnike poljoprivrednog zemljišta. Ako se u tom postupku pokažu neke nezakonitosti, bit će posla i za Državno odvjetništvo i za nadležne policijske uprave",  naglasio je ministar Tolušić. Pozvao je i sve vlasnike poljoprivrednog zemljišta ako imaju bilo kakvih sumnji i saznanja o neovlaštenom postupanju i kršenju zakona neka ih svakako prijave mjerodavnim državnim institucijama. Sve nepravilnosti koje budu uočene kroz novu analizu bit će ispravljene, a lažni korisnici bit će ispisani iz ARKOD-a, obećao je ministar ustvrdivši kako za 2016. nitko nije oštećen jer potpore nisu isplaćene. Prvu ratu avansa najavio je za kraj studenog, a do tada će biti poznati podaci ima li lažiranja i u kojem volumenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close