Lani 97 prijava za neisplatu plaća

Autor: Suzana Varošanec , 18. rujan 2014. u 21:59
Prijavljena su bila 133 poslodavca, no odbačeno je 115 prijava/FOTOLIA

Navedeno kazneno djelo, zajedno s još četiri, nalazi se u osjetljivoj skupini kaznenih protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja.

Za novo kazneno djelo neisplate plaće DORH-u je lani stiglo 97 kaznenih prijava, dok je u košu završilo njih 79: nije bilo osnove za kazneno gonjenje poslodavaca.

Pokazuje se to u DORH-ovom izvješću o radu u prošloj godini. Kaznenog djela neisplate plaće nema u dva slučaja, DORH navodi, kada je do neisplate došlo zbog nemogućnosti raspolaganja financijskim sredstvima na računu poslodavca ili nedostatka financijskih sredstava na računu poslodavca koji nisu nastali s ciljem izbjegavanja isplate plaće. No, u svim takvim slučajevima na kraju kao jedina mogućnost ostaje pokretanje stečajnog postupka, tvrdi DORH, te može postojati kaznena odgovornost odgovorne osobe za nepokretanje stečaja.

Navedeno kazneno djelo, zajedno s još četiri, nalazi se u osjetljivoj skupini kaznenih protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja. Sva su ova kaznena djela, prema ocjeni DORH-a, ili složena ili socijalno osjetljiva, a njihov je saldo lani bio ovakav: prijavljena su bila 133 poslodavca, no odbačeno je 115 prijava, optuženo je 17 osoba i sudovi su donijeli 31 presudu, od toga 22 osuđujuće, 6 oslobađajućih i 3 odbijajuće. Niti jednom počinitelju nije izrečena kazna zatvora, a podneseno je 9 žalbi. Što se prijava protiv pravnih osoba tiče, lani ih je podneseno 710 što je 44 posto manje nego u 2012., a odbačen je i velik broj prijava za gospodarske prijevare u kojima se ne radi o kaznenom djelu, nego je neplaćanje posljedica gospodarske krize.

No, zvono za uzbunu su sva izvješća u kojima državna odvjetništva posebno ističu nedostatak sredstava koja su potrebna za troškove u radu na kaznenim predmetima prema Zakonu o kaznenom postupku. To se odnosi na plaćanje vještaka i druge intelektualne usluge u vezi davanja mišljenja u predmetima. "Odobrena sredstva nisu dostatna, a bez osiguranja nužnih sredstava za troškove vještačenja, može se dovesti u pitanje učinkoviti rad tužitelja na području dokazivanja kaznenih djela". 

Komentirajte prvi

New Report

Close