Lalovca tek čeka bitka s moćnim gradonačelnicima

Autor: Gojko Drljača/VL , 29. srpanj 2014. u 22:00
Ministar financija Boris Lalovac/Goran Stanzl/PIXSELL

Smanjenje stope ugrozit će punjenje lokalnih proračuna.

Ministar financija Boris Lalovac jučer je bio poprilično zakopčan kad su u pitanju nužne nove radikalne mjere za predstojeći rebalans proračuna.

"Neću odustati od ideje smanjivanja progresivnosti poreza na dohodak", jedino je što je poručio ministar uz naglasak kako bi u javnom sektoru trebala rasti razina osjetljivosti i razumjevanja za velike probleme u privatnom sektoru, koji je ipak taj koji mora financirati život javnog sektora. Proračunski rashodi, uvjeren je Lalovac, morati će se prilagoditi mogućnosti gospodarstva, a jasno je da se deficit ne može smanjivati samo rezovima nego i poticanjem potrošnje. To je pak moguće tek kroz smanjivanje progresivnosti poreza na dohodak.

Nesklonost širim javnim komentarima ministra Lalovca ne treba čuditi jer bi tek danas trebao imati ključni sastanak s premijerom Milanovićem na kojem će zatražiti podršku za temeljne ideje rebalansa proračuna. Situacija za novog ministra više je nego složena. Nema ni izbliza tako snažno političko zaleđe u SDP-u kao bivši ministar. Nejasno je koliko će otpora drugi ministri pružati Lalovčevim zahtjevima za novim rezovima, ali je jasno da će ih on šokirati podacima o stanju hrvatskog fiskusa. Ključno pitanje koje muči ministra, tvrde ljudi bliski Lalovcu, moguća je reakcija SDP-ove baze. U toj stranci već desetljećima visoku progresivnost poreza na dohodak koriste kao stranačku mantru ne shvaćajući da se tu zapravo radi o uništavanju srednjeg sloja. Ideologija uravnilovke još je duboko ukorijenjena u SDP-u.

Najjači udar na ključnu ideju ministra Lalovca mogla bi doći od moćnih gradonačelnika. Naime, njima je porez na dohodak ključni izvor prihoda, a samo u prvoj godini mogli bi ostati bez dvije milijarde kuna. Što će reći Split, Rijeka, Osijek, Zagreb? Nije poznato hoće li ministar svoje teze pred ljutim gradonačelnicima braniti s činjenicom da postoji cijeli niz općina i gradova pa i županija koji su bespotrebni.  

Komentari (9)
Pogledajte sve

prazni-banski-dvori

od-cega-se-ovo-ljeto-odmaraju-ministri-u-milanovicevoj-vladi ?

No, jesu li zaslužili odmor?

HRVATSKA je jedina zemlja od novih članica Europske unije koja će u 2014. imati pad BDP-a,
već šestu godinu smo u recesiji,
a za to vrijeme izgubili smo gotovo 13 posto svog BDP-a.
Nezaposlenost se kreće na razini od oko 17 posto,
a među mladima doseže gotovo 50 posto.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prazni-banski-dvori–od-cega-se-ovo-ljeto-odmaraju-ministri-u-milanovicevoj-vladi/762681.aspx

Lukica ne zna matematiku:
1. nije točno da su odbici poreza i prireza na dohodak 50%
2. na 10.000 kuna PDV je 2.000 (preračunata stopa 25% od 8.000)

KOD NAS POSTOJI POSLOVICA: “DA SE VLASI NE DOSJETE” NE UKIDA SE PROGRESIVNI POREZ
NA DOHODAK ZBOG LIJEČNIKA. TO JE SAMO IZGOVOR, UKIDA SE DA BI ZASTUPNICI, RUKOVODEĆA GARNITURA U SVIM DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA IMALA VEĆe PLAĆe, A MALI (STOKA SITNOG ZUBA) NEKA ČERKAJU PO KANTAMA I KUPE PO TRŽNICI OSTATKE POVRĆA I VOĆA.

Bravo Lalovac. Smanji porez na dohodak koji je suludo visok. Svi porezi koji se dotiču poslovanja u RH su suludo visoki…. Npr čovjek koji ima 20 000 kuna brutto,dobije 10 000 kuna netoo. Onda država još uzme kroz PDV 2500kuna….Znači od 20 000 zarađenih kuna čovjek raspolaže efektivno s 7500kn????….Pa uvedi porez na nekretnine a smanji ovaj na dohodak…..U RH ima na 4M stanovnika skoro 2.5M bekretnina jer nema poreza na nekretnine i ima viška praznih nekretnina i poslovnih prostora barem 0.7M…..A 4M stanovnika ima prevelik porez na dohod, a nedostaje skoro 0.4M radnih mjesta…pa prebaci porez s dohodka na nekretnine…..

New Report

Close