Lalovac uzvraća: Moody’s barata pogrešnim podacima

Autor: Ana Blašković , 14. lipanj 2015. u 22:00
Ministar financija Boris Lalovac, Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zahvaljujući hedgiranju, državne financije nije udarilo jačanje dolara prema euru posljednjih mjeseci, već je na ime tečajnih razlika čak nešto i zaradila

Nakon što je Moody’s upozorio na to da je Hrvatska najizloženija na moguće slabljenje eura među zemljama izvan eurizone zbog visine dolarskog duga, Ministarstvo financija kratko je poručilo da rejting agencija barata – pogrešnim podacima.

“Analitičar je naveo potpuno netočan podatak o 40% izloženosti hrvatskog javnog duga u američkom dolaru. U ukupnoj valutnoj strukturi javnog duga RH udio dolara je samo 5,2% s krajem 2014.”, poručuju iz resora ministra Borisa Lalovca. Hrvatska je emitirala “znatan iznos izdanja denominiranih u američkom dolaru, ukupno devet milijardi dolara, ali je swap ugovorima predmetna izdanja vezala uz eure, čime je u ukupnoj zaduženosti udio dolara sveden na 5,2 posto. Zahvaljujući hedgiranju državne financije nije udarilo jačanje dolara prema euru posljednjih mjeseci, već je na ime tečajnih razlika čak nešto i zaradila, neslužbeno doznajemo iz Ministarstva financija.

Dok su u Moody’su očito zanemarili da hedgiranje mijenja stvari kad je o dolaru riječ, ne stoji ni u potpunosti upozorenje da se kućanstva u Hrvatskoj suočavaju s velikim povećanjem troška duga zbog značajnih iznosa kredita u švicarskim francima. Tečajna kretanja značit će povećane troškove njihove otplate, “pa će zaduženost kućanstava vjerojatno porasti, što bi povećalo i ranjivost kućanstava na buduće negativne šokove”, upozoravajuju ponovno zaboravljajući da je tečaj kune prema franku zamrznut od početka ove godine. Naravno, upozorenje je potpunosti na mjestu bude li se tečaj franka ponovno prepustio tržištu, a banke i država ne postignu rješenje u pregovorima oko ‘slučaja švicarac’. 

Komentari (22)
Pogledajte sve

Lalovcu , Primitivniji ste od krkana s pršutom na čelu!

Lalovac i svi u SDP-u koji su znali za ovo obiteljsko nasilje i maltretiranje bolesne žene moraju momentalno i zauvijek nestati iz politike,

“On je bio fizički nasilan,… Čak tri puta me udario u glavu, a kada sam imala zloćudni tumor nije me ni posjetio”

“Za ljevičare je bitnije tko je objavio vijest o nasilju nego je li nasilje počinjeno i tko je nasilnik. To je jedan od razloga zasto je hrvatski pseudoljevicar za mene primitivniji od krkana s prsutom na čelu i zastavom oko vrata”, napisao je Peternel.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/73170/Peternel-o-Lalovcu-Primitivniji-ste-od-krkana-s-pr%C5%A1utom-na-%C4%8Delu!.htm

Halo ?

Prije 4 mjeseca je SDP-ovac Lalovac izmlatio ženu a institucije još uvijek ni repom ?


mogli bi se ovi iz Moody's-a malo i pripaziti, jer ako on sad popizdi, ako on sad popizdi,
mama nije uočila da joj sin potajno ljubuje i s borilačkim vještinama, ne samo s ekonomijom

krvav je

https://www.instagram.com/p/BPGN4y8DAeH/?taken-by=rvatina

Osoba koja vjeruje u drzavnu represiju, vjerojatno vjeruje i u obiteljsku represiju. To ide jedno s drugim.

mogli bi se ovi iz Moody’s-a malo i pripaziti, jer ako on sad popizdi, ako on sad popizdi,
mama nije uočila da joj sin potajno ljubuje i s borilačkim vještinama, ne samo s ekonomijom

New Report

Close