Lalovac: Učinkovitost bitna i bez outsourcinga

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2014. u 15:52
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Ministar financija najavljuje da će porezne izmjene i rebalans proračuna u Vladinoj i parlamentarnoj proceduri biti sredinom listopada.

Učinkovitost javnih službi pitanje je koje će se otvoriti ako se i odustane od outsourcinga, rekao je danas ministar financija Boris Lalovac koji je u izjavi nakon radnog ručka u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj rekao kako je Hrvatskoj u rješavanju poteškoća s prekomjernim proračunskim deficitom prvi partner Europska komisija.

Zamoljen za komentar pojedinih analitičara prema kojima će Hrvatskoj sljedeće godine trebati MMF, Lalovac je kazao kako je "naš put isključivo Europska komisija, a na nama je da izvršimo ono što smo obećali".

Istaknuo je problem učinkovitost javnih službi i njezinih troškova pri čemu je manje bitno pokušava li se to riješiti outsourcingom ili spin off-om. Ako je ostanak u sustavu put k boljoj učinkovitosti, nemam ništa protiv, rekao je Lalovac odgovarajući na pitanje bi li Vladin odustanak od outsourcinga javnih službi značio destabilizaciju javnih finacija.

Upitan što bi odustajanje od outsourcinga konkretno značilo za proračun, rekao je da se o radi o približno 700 milijuna kuna te da pojedine javne službe za koje se kao rješenje razmatrao outsourcing, neće moći biti financirane kao do sada ako ne povećaju učinkovitost.

Upitan je li mu ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predložila kriterije za oprost duga građanima, rekao je da se s njom treba naći danas i o tome razgovarati. Smatra da je društvu potreban takav institut kako bi se pomoglo građanima s novčanim poteškoćama.

"Ne smijemo si kao društvo dopustiti da čovjek nema izlaza. Mora imati izlaz i po tome prepoznajemo jesmo li socijalna država, a ne da pustimo vjerovnicima da naplaćuju dugove do iznemoglosti", kaže Lalovac. Dodaje kako se ne smije dopustiti da građani novac za otplatu dugova uzimaju od kamatara.

Ministar financija najavljuje da će porezne izmjene i rebalans proračuna u Vladinoj i parlamentarnoj proceduri biti sredinom listopada.

Komentirajući objavljenu listu neplatiša plaća, kazao je kako je Vlada svjesna velike dubine ekonomske krize, ali da je nedopustivo čak i kratkoročno toleriranje neplaćanja radnika.

Upitan pokazuje li analiza Ministarstva financija da su se pojedini poslodavci bogatili na račun neisplate plaća, rekao je da bi se takvim slučajevima ubuduće trebao baviti ured za velike porezne utaje.

U odgovoru na novinarsko pitanje o mogućnosti snižavanja stope PDV-a, Lalovac je naglasio kako to može biti razmatrano tek kad bude više zaposlenih i kad se smanji porezno opterećenje rada. Moramo imati više zaposlenih da bismo uopće počeli razmišljati o smanjivanju poreznog opeterećenja, kaže Lalovac.

Govoreći o izmjenama oporezivanja dobiti, rekao je da sadašnje rješenje za reinvestiranu dobit ostaje, uz ulaganje u materijalnu imovinu i kapital. Događalo se da su neke kompanije uložile u temeljni kapital, a onda otpustile dvjesto radnika, što se više ne bi trebalo događati, rekao je ministar Lalovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close