Trošarine na cigarete još će rasti

Autor: Marija Brnić , 16. travanj 2015. u 11:20
Foto:Thinkstock

S novim povećanjem trošarina Hrvatska još uvijek ispod razine koja vrijedi u Europskoj uniji, koja iznosi 90 eura na tisuću cigareta.

Kako bi osigurala stabilnost državnog proračuna Vlada je na današnjoj sjednici povećala trošarine na cigarete i duhan, te na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

Trošarine za duhanske proizvode će u odnosu na posljednje izmjene od prije godinu dana porasti tako da će se specifične trošarine s 210 kuna na tisuću komada cigareta podići na 230 kuna, odnosno proporcionalna trošarina dići će se s 37 na 38 posto maloprodajne cijene cigareta, a povećanjem se minimalne trošarine sa sadašnjih 598,50 kuna na tisuću cigareta dižu na 648 kuna.

Ministar financija Boris Lalovac ističe kako je i s novim povećanjem trošarina Hrvatska još uvijek ispod razine koja vrijedi u Europskoj uniji, koja iznosi 90 eura na tisuću cigareta i koju će u narednim godinama Hrvatska morati doseći. Biti će, najavio je Lalovac, i daljnjih povećanja trošarina. Procjena je da će se ovim povećanjem po paketiću cigareta cijena povećati od 60 do 99 lipa, a ukupno će se u proračun sliti dodatnih 150 milijuna kuna.

Osim trošarina na cigarete, povećavaju se i trošarine na sitno rezani duhan, s 520 na 550 kuna po kilogramu, te na ostali duhan za pušenje s 450 na 500 kuna po kilogramu. Što se trošarina na goriva tiče, one se za olovni i bezolovni benzin, te za dizelsko gorivo povećavaju po 20 lipa po litri. Time bi se na godišnjoj razini trebao prihod proraćuna povećati za 450 milijuna kuna, odnosno do konca godine ministar Lalovac procjenjuje da će u proračun po ovom osnovu biti povećan za 280 milijuna kuna i da će se na stavci prihoda od trošarina na energetne ukupno prikupiti 7,42 milijarde kuna.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close