Lalovac: Razmišlja se o pomoći OPG-ovima

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2015. u 17:26
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Oko pomoći poduzećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ministar Lalovac je rekao da se i o tome mora razmišljati.

"Na neformalnoj skupini nečlanica eurozone sinoć smo razgovarali o tome kako su pojedine zemlje rješavale te probleme oko švicarskog franka. Ja sam ih upoznao kako je Hrvatska riješila taj problem. Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarcima, Poljaci imaju samo 2%, a RH 17% nevraćenih kredita. Danas se o tome nije govorilo, to nije tema bila", izjavio je ministar financija Boris Lalovac u Bruxellesu, prenosii HRT.

Ovo je naše privremeno rješenje, a trajno tražimo u dogovoru s poslovnim bankama i HNB-om. Mislim da je zakon danas trebao biti u Narodnim novinama, tako da je njegova primjena vrlo jasna. Dakle, prilikom sljedećeg anutiteta za veljaču morat će fiksirati anuitete, dodao je.

Što se tiče konverzije kredita u kune, ministar je rekao da se razgovora više o modelu 5 koji je predložila Hrvatska narodna banka. Ovaj model tržišnog najma stanova nam je mnogo prihvatljiviji. Cilj je smanjiti opterećenja hrvatskih građana, na primjer s 5000 na 2000 kuna, da građanin ostane u tom stanu, odnosno da ima mogućnost otkupa. Država bi razmotrila mogućnost davanja subvencija, poreznih olakšica, da onome tko živi u najmu da mu to bude porezna olakšica, tako da i država preuzme jedan dio tereta ako bi banke otpisale jedan dio glavnice za socijalno ugrožene stanare. Ali radit ćemo samo za socijalne ugrožene, normalno da nećemo za one koji su spekulirali s dvije, tri nekretnine, izjavio je Lalovac.

Oko pomoći poduzećima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) ministar Lalovac je rekao da se i o tome mora razmišljati. Znači, zakonom o kreditnim institucijama koji je sada u Saboru vidjet ćemo može li se intervenirati u postojeći zakon ili ćemo morati možda kroz sljedeću intervenciju. Hoće li se moći napraviti nekakav amandman, mislim da je u srijedu ili četvrtak taj zakon u parlamentu. Ovo je bio zakon o potrošačkom kreditiranju, vezano za građane. A drugi zakoni reguliraju taj dio tako da ćemo probati učiniti sve, rekao je. Izvorni članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close