Lalovac promijenio plan za konverziju “švicaraca”!

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2015. u 10:14
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Razlog tome je, kako se čini, tehnička nepripremljenost.

Za razliku od ranijih neslužbenih informacija, prema prvom nacrtu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, odobrene glavnice konvertirati će se po tečaju na datum isplate kredita.

Kako piše Jutarnji list, iako je ministar Boris Lalovac rekao nedavno da će se krediti morati mijenjati u eurske prema tržišnom tečaju koji vrijedi na dan konverzije, sada je izgleda Ministarstvo financija još jednom promijenilo mišljenje. 

Razlog tome je, kako se čini, tehnička nepripremljenost. Na kraju, oni koji rade na izmjeni zakona su shvatili da je zamisao o tržišnom tečaju malo komplicirana pa su se odlučili za jednostavnije rješenje, po uzoru na poljski zakon.

Što donosi nacrt prijedloga o konverziji kredita iz franka u eure:

1.Iznos početno odobrene glavnice se konvertira po tečaju na datum isplate kredita.

2. Umjesto početno ugovorene kamatne stope primjenjuje se ona koja je vrijedila za kredite u eurima.

3. Početno utvrđeni plan otplate više ne vrijedi, već se radi novi, za eurski kredit.

4. Za preostali dio kredita radi se novi otplatni plan po tečaju na dan konverzije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

tehnički je predmetni zakon teško provediv i ne može ga se jednostrano nametnuti jer banke sigurno neće pristati na gubitke, stoga smatram da je sve ovo obična predizborna navlakuša

@verdi, prepisati njemacke zakone, apsolutno da, ali onda i promjeniti stanovnistvo. Jer svijest danasnjeg Hrvata nije za njemacke zakone, kao sto ni sedlo za magarca.

Plan je dobar i banke bi ga trebale prihvatiti objeručke.

to ti je tako kad se glumata država, a od državnosti se posjeduje samo grb, zastava, himna i nogometna repka. krajnje je vrijeme da raspustimo tu bagru, prepišemo njemačke ili poljske zakone i napokon počnemo živjeti ko ljudi.

New Report

Close