Lalovac ministrima: Bez rezova ne možemo dalje

Autor: Poslovni.hr/HRT , 12. listopad 2014. u 11:47
Boris Lalovac. Photo: Patrik Macek/PIXSELL (Arhivska fotografija)

Upitan je li tražio pomoć MMF-a, ministar je rekao da nije, ali su sa Svjetskom bankom dogovoreni projekti iz područja zdravstva i socijale.

Ministar financija Boris Lalovac iz SAD-a je poslao poruku svojim ministrima – bez ozbiljnih reformi nećemo izići iz recesije. Patimo se već pet godina, s recesijom, s troškovima na rashodovnoj strani i ako ne krenemo u ozbiljne reforme, patit ćemo se još idućih pet godina, naglasio je.Ministar Lalovac je u Washingtonu na glavnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi HRT.

"U SAD-u smo obavili vrlo kvalitetne razgovore s investitorima, nismo se došli zaduživati. Posjetili smo američko ministarstvo financija, a naš se državni odvjetnik sastao s čelnim ljudima američke porezne uprave (IRS). Oni će u studenom doći kao pomoć našoj poreznoj upravi u uspostavi novog sustava protiv utaje poreza i prevara", rekao je za HRT Lalovac. Upitan je li tražio pomoć MMF-a, ministar je rekao da nije, ali su sa Svjetskom bankom dogovoreni projekti iz područja zdravstva i socijale, tzv. program for results, vrijedan 150 milijuna eura. S predstavnicima MMF-a potvrđena je suradnja oko njihove metodologije "standing reviewa".

"MMF-u i Europskoj komisiji smo rekli da u mirovine nećemo dirati jer su u Hrvatskoj mirovine preniske. Neće biti linearnog rezanja plaća. Svaki će ministar u svojem resoru vidjeti koliko može napraviti", naglasio je Lalovac.
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekao je kako unatoč pritiscima iz oporbe Vlada neće odustati od glavnih reformi. Kao primjer naveo je monetizaciju autocesta. Kaže kako je to upravo bio prijedlog HDZ-a dok je bio na vlasti, a danas mu se protivi usprkos tome što je svjestan da se to mora učiniti.

Grčić je rekao i kako nas nakon dobrih rezultata na tržištu euroobveznica očekuju nova zaduživanja.Izaslanstvo Republike Hrvatske, u kojem su uz predstavnike Ministarstva financija bili i predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Državnog odvjetništva, boravilo je od 6. do 12. listopada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Džabe više i lustracija kad su tateki djelovanje prebacili na sinove i kćeri, a njih više nemožeš lustrirat. Priči je kraj, na putu prema “uređenim” državama i društvima južne Amerike crvena buržoazija zacementirala je armaturu svojih obitelji u sve pozicije, od političkih, pravosudnih do poslovnih.
Tranzicija u novoklasni sistem Grčke, Argentine… srednje i južne Amerike je gotova. Završena.

Ako ćemo iskreno institucije su nam za k****.
Do sada nisu ništa odradile, a postoji velika vjerojatnost da će tako biti i u budućnosti.

To ne znači da se slažem sa “lako ćemo” politikom ove vlade. Osobno bih najsretniji bio kada bi se provela lustracija, i počistilo se svo smeće iz obje vodeće stranke.

To koliko je tko od političara uništio i pokrao utvrdit će institucije sistema.

Ja nikada ne branim lopove i prevarante.

Mogu ti samo reći da je ova SDP + HNS Kukuriku vlada uspjela 12 kvartala gurnuti Hrvatsko gospodarstvo u provaliju.

To nije uspjelo nikom nikada u EU.

Čak je i Jadranka Kosor imala bolje rezultate od Milanović – Pusić vlade.

Pero je svako članku(loncu) poklopac. Misli da su ljudi gl.upi i da se ne sjećaju šta je kradeze zločinačka organizacija na čeku sa Smrnaderom napravila(uništila i pokrala).

New Report

Close