Lalovac: Ako tvrtke ne pristanu na otpis dugova, idemo na moratorij

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 18:40
Boris Lalovac. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Idemo sporazumno, a za one koji neće pristati, Vlada će imati pravo da zaštiti najsiromašnije”, rekao je Lalovac.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je danas da su utvrđeni kriteriji na temelju kojih će se bankama i telekomima ponuditi otpis dugova socijalno najugroženijima te najavio da će Vlada, ako tvrtke na to ne pristanu, ići na zakonski moratorij na ovrhe. Potvrdio je da Vlada planira tvrtkama koje odustanu od ovrha prema socijalno najugroženijima ponuditi porezno priznat rashod. Naglasio je da Vlada u tom smislu želi postići sporazum s bankama i telekomima te poručio da će, ako tvrtke na to ne pristanu, imati pravo zakonom zaštititi najugroženije građane.

"Idemo sporazumno, a za one koji neće pristati, Vlada će imati pravo da zaštiti najsiromašnije", rekao je Lalovac novinarima u Saboru. Napomenuo je pritom da Vlada ne može narediti otpis dugova, ali da zakonom može utvrditi određenu vrstu moratorija na naplatu dugova najsiromašnijima.

"Ne mora značiti da mora ići otpis duga, ali će postojati određena vrsta moratorija, da se ne mogu vršiti nikakve daljnje aktivnosti prema tim građanima dok traje taj određeni period, ekstremna situacija za taj dio građana, da se spriječe daljnje prodaje, ovrhe nekretnina i izbacivanje iz kuća", kazao je Lalovac. Izvijestio je da je jučer razgovarao s potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić te da su utvrdili kriterije koje će ponuditi telekomima. “Ako se dogovorimo s telekomima i bankama, to će ići relativno brzo", kazao je Lalovac.

Na medijske napise da je svom zamjeniku i pomoćnicima javno zamjerio neučinkovitost, Lalovac je kazao kako je njegova izjava izvučena iz konteksta. "Imam povjerenje u moje kolege, zamjenike i pomoćnike, međutim, danas sam od svojih kolega zatražio da na nižim razinama, kod onih koji pripremaju takve odluke, naprave određeno provjetravanje", rekao je Lalovac. Naglasio je da će inzistirati na donošenju odluka na nižim razinama, na kojima se, tvrdi, do sada izbjegavalo bilo kakvo odlučivanje.

"Tu ćemo sigurno vršiti neke korekcije. Ja sam imao jedan slučaj u poreznoj upravi, stravično kakvo je jedan činovnik davao mišljenje koje nije bilo stručno, nego političko", rekao je Lalovac i najavio da se s takvim ljudima ubuduće neće raditi.

"Od pomoćnima sam tražio da jako brinu o sustavu kojim upravljaju. Oni imaju moju podršku, ali oni koji ne žele raditi, ne trebaju nam u sustavu", poručio je Lalovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close