Laburisti se zalažu: drugi mirovinski stup transformirati u dobrovoljni fond

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2014. u 13:46
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Laburisti su izračunali da će s plaćama između 3000 i 7000 kuna s 20 godina staža iz drugog stupa ostvarivati naknadu između 126 i 698 kuna.

Hrvatski laburisti založili su se danas za transformaciju drugoga mirovinskog stupa u dobrovoljni mirovinski fond, prozivajući Vladu da fondovima omogućuje rizično plasiranje ušteđenog novca građana čime "možda svjesno želi ići na ruku financijskim institucijama".

"Milanovićeva Vlada nema hrabrosti za radikalnije poteze prema financijskim institucijama, a tapkanjem na mjestu vrlo brzo bi se mogla naći u bezizlaznoj situaciji zbog urušavanja cijelog mirovinskog sustava", ustvrdio je laburist Zlatko Tušak na konferenciji za novinare u Saboru.

Kazao je da je drugi mirovinski stup plod pritisaka Svjetske banke, te da je većina zemalja odustala od takvog modela ili postupno smanjuje izdvajanja za drugi stup.

Laburisti su izračunali da će s plaćama između 3000 i 7000 kuna s 20 godina staža iz drugog stupa ostvarivati naknadu između 126 i 698 kuna.

Napominju da tu nije uračunata kapitalizirana vrijednost, koja je u proteklih 11 godina iznosila 25 posto, ali na koju se, upozoravaju laburisti, u kriznim i nesigurnim vremenima dugoročno ne može računati.

"Samo utopisti mogu u nestabilnom gospodarstvu planirati što će se dogoditi za 30 godina", upozorio je Tušak, koji smatra da bi, nakon nužne transformacije drugoga mirovinskog stupa, članovima mirovinskih fondova trebalo omogućiti da sami odluče žele li svoj novac iz drugoga prenijeti u prvi mirovinski stup ili ostaviti u dobrovoljnom drugom stupu.

Član Nacionalnog vijeća Hrvatskih laburista Siniša Miličić podsjetio je pak da Hrvatska danas obilježava Dan socijalnog partnerstva, ustvrdivši da je socijalnog dijaloga u Hrvatskoj sve manje te da "socijaldemokratska vlada smišlja zakone kojima se pogoduje kapitalu, na štetu radnika".

Izjavu ministra rada Miranda Mrsića da se radnici u Hrvatskoj moraju naviknuti na to da je model 3X8 (osam sati rada, osam sati odmaranja i osam sati spavanja) stvar prošlosti nazvao je anticivilizacijskom.

"Ljudi su doslovce ginuli za osam sati rada, a vlada sa socijaldemokratskim predznakom bi to ukinula", rekao je Miličić.

Komentirajte prvi

New Report

Close