Laburisti protiv izmjena ZOR-a, pridružit će se sindikalnom prosvjedu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2013. u 15:36
Dragutin Lesar. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar ustvrdio je danas kako se predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR) želi srušiti cijena rada, po konceptu “najbrutalnijeg oblika neoliberalnog kapitalizima”, te je najavio da će se laburisti pridružiti sutrašnjem prosvjedu pred Banskim dvorima u organizaciji sindikalnih središnjica.

Predsjednik Hrvatskih laburista – stranke rada Dragutin Lesar ustvrdio je danas kako se predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR) želi srušiti cijena rada, po konceptu "najbrutalnijeg oblika neoliberalnog kapitalizima", te je najavio da će se laburisti pridružiti sutrašnjem prosvjedu pred Banskim dvorima u organizaciji sindikalnih središnjica.

Lesar je na konferenciji za novinare Kluba saborskih zastupnika Hrvatskih laburista pozvao građane da se pridruže prosvjedu protiv izmjena ZOR-a jer to nije samo pitanje sindikata i političkih stranaka nego svih građana.

Optužio je Vladu da servira ideološke podjele kako bi se zamaglilo o čemu se zapravo radi i manipulira javnošću tvrdeći da je to jedino moguće rješenje za spašavanje radnih mjesta. Također je ustvrdio da je Vlada pripremila cijeli paket antiradničkih zakona o kojima će se odlučivati u Hrvatskom saboru.

Izostanak investicija i novih radnih mjesta je najveći grijeh hrvatskih političkih i poslodavačkih struktura od 2008. godine, time su od Hrvatske stvorili društvo bez nade i perspektive. Zato je moguće da se u hrvatskom društvu nameću ideološke teme koje zamagljuju budućnosti zemlje i njezinih građana, rekao je Lesar.

Laburistički zastupnik Zlatko Tušak upozorio je da se izmjenama ZOR-a u Hrvatsku želi uvesti poslušna i jeftina radna snaga. U vezi 56-satnog radnog tjedna, s rasporedom po želji poslodavca, ocijenio je kako s obzirom da 80 posto radnika radi na određeno vrijeme, po sadašnjim rješenjima ZOR-a nikad neće uspjeti ostvariti punu starosnu mirovinu.

Radnici, kad ne budu bili iznajmljeni vrijedit će nula kuna i poslodavci ih neće morati plaćati. Uvode se nova pravila koja će onemogućavati zakonitu provedbu štrajka kao jedino sindikalno oružje za ostvarivanje kvalitetnijih radnih prava. Stoga su predložena rješenja vrlo loša i pogubna za hrvatske radnike, ocijenio je Tušak.

Po novom Zakonu o mirovinskom osiguranju svi će morati raditi do 67. godine života, pa pokušajmo se zamisliti na svojim poslovima u toj dobi i koliko ćemo takvi pridonijeti većoj konkurentnosti Hrvatske za koju se Vlada zalaže, rekla je zastupnica Nansi Tireli.

Vlada donosi paket zakona kojim povećava dobnu granicu jer nema novca za isplatu mirovina, omogućuje povremeno zapošljavanje preko agencija na tri i više godina i radni tjedan od 56 sati.

"Da bismo stekli 41 godinu radnog staža za punu starosnu mirovinu trebamo odraditi 89.544 sata, što znači da ćemo, kad nas poslodavci počnu 'kupovati na vaučerima', morati uredno bilježiti svaki odrađeni sat. To ruši svako dostojanstvo rada a takvi zakoni pokazuju nesposobnost Vlade i resornih ministara", kazala je Tireli.

Komentirajte prvi

New Report

Close