Laburisti dali potporu štrajku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 15:39
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski laburisti dali su danas potporu štrajku solidarnosti te zatražili povlačenje prijedloga novoga Zakona o radu (ZOR), koji smatraju antiradničkim i anticivilizacijskim.

Hrvatski laburisti dali su danas potporu štrajku solidarnosti te zatražili povlačenje prijedloga novoga Zakona o radu (ZOR), koji smatraju antiradničkim i anticivilizacijskim.

"Ustanimo protiv robovlasničkog Zakona o radu 'najuspješnije Vlade'", poručili su laburisti u priopćenju i dodali kako se postojeći Zakon o radu nastoji dodatno fleksibilizirati, što je, tvrde, samo drugo ime za jednostavnije otpuštanje radnika.

'Najuspješnija Vlada koju je Hrvatska imala' pokušava donijeti opasni i najštetniji ZOR ikada, bez dogovora sa sindikatima i njime dodatno dramatično umanjiti prava i dostojanstvo radnika, ocjenjuju Laburisiti te se pridružuju pozivu građanima pet sindikalnih središnjica da se u utorak u što većem broju odazovu štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati, a u srijedu prosvjedu na Markovu trgu protiv prijedloga izmjena ZOR-a.

Radit će se do 60 sati tjedno, uz famoznu preraspodjelu radnog vremena no, s obzirom na činjenicu da je od 2003. godine više od 83 posto ugovora o radu sklopljeno na određeno vrijeme, radnici neće biti u prilici preraspodijeliti radno vrijeme, jer će poslodavac u međuvremenu nakon što radniku istekne ugovor preko agencije unajmiti novog radnika kojeg će iskorištavati do krajnjih granica izdržljivosti.

I sam je ministar rada, podsjećaju Laburisti, poručio kako možemo zaboraviti na podjelu na osam sati rada, osam sati odmora i osam sati spavanja.

U državi u kojoj gotovo cijeli privatni sektor nije pokriven kolektivnim ugovorima, a oni u javnom okljaštreni do kraja, Zakon o radu mora biti jak jer ne postoje snažni i ozbiljni mehanizmi zaštite radnika, ističe se priopćenju. To sigurno, kažu laburisti, nisu praktički nepostojeća inspekcija rada, niti spori, malobrojni i neučinkoviti radni sudovi.

Dobrim, poštenim, savjesnim i društveno odgovornim poslodavcima takav zakon ne treba. On je pisan za neodgovorne, nepoštene, nesavjesne poslodavce koji profit zgrću na štetu radnika i utajom poreza, a u ovoj zemlji bivaju nagrađivani državnim odličjima i 'zlatnima kunama', ističu u priopćenju Hrvatski laburisti i poručuju: Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!

Komentirajte prvi

New Report

Close