Labin među 25 najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2016. u 15:54
Grad Labin

Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2016. rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina).

Premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava – s prosječnih 1,75 u prethodnom, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja – stanje je i dalje nezadovoljavajuće. Najtransparentnije su županije (prosjek 4,3), pri čemu je čak 11 županija objavilo svih pet ključnih proračunskih dokumenata. Transparentnost gradova (prosjek 3,05) je niža od županijske, a samo je 25 od 128 gradovaobjavilo svih pet dokumenata. Transparentnost općina je uistinu loša (prosjek 2,04), a samo 8 od 428 općina je objavilo svih pet dokumenata – Bizovac, Kistanje, Konavle, Kostrena, Lovran, Orehovica, Radoboj i Sveti Križ Začretje.

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnošću se poboljšava komunikacija građana s lokalnim vlastima i povećava njihovo povjerenje u lokalne vlasti.

Grad Labin objavio je sve proračunske dokumente na svojim službenim stranicama i postigao razinu transparentnosti 5 u rangu ocjenjivanja od 0 do 5.
 

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. – ožujak 2016.

Komentirajte prvi

New Report

Close