Kvote za biomasu povećati na 140 MW

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2016. u 22:00
Arhivska fotografija: Pixsell

Zbog devalvacije u Egiptu izvoz smanjen 17 posto.

Udruga proizvođača peleta, briketa i drvne biomase CROBIOM i Hrvatski drvni klaster (HDK) na svojim su godišnjim skupštinama ponovili zahtjev za revizijom nacionalne kvote za biomasu čiju sadašnju razinu od 120 megavata smatraju nedostatnom, izjavio je direktor HDK-a Marijan Kavran. “Od Ministarstva zaštite okoliša i energetike tražimo reviziju kvote odnosno povećanje za barem 20 MW”, rekao je Kavran.

Podsjeća da je za vjetroelektrane utvrđena godišnja kvota od 720 MW te tvrdi da je, uzimajući u obzir kvotu za biomasu, riječ o “totalnom nesrazmjeru”.

Raspravljalo se i o situaciju na egipatskom tržištu, jer je zbog devalvacije tamošnje valute hrvatski izvoz drvnih proizvoda u tu zemlju ove, u odnosu na prošlu godinu pao u volumenu za 17 posto.

Egipat godišnje uvozi 700 tisuća prostornih metara bukve, od čega se pola iz Hrvatske. Kako se situacija na egipatskom tržištu zakomplicirala, članovima klastera preporučeno je jačanje aktivnosti na drugim tržištima, posebno u Aziji i Indiji, kaže Kavran.      

Komentirajte prvi

New Report

Close