Kvadrat u Zagrebu ispod 1000 € za državnu birokraciju

Autor: Saša Vejnović , 01. kolovoz 2010. u 22:00

Osim cijene, privilegij za zaposlenike ministarstava uključuje i otplatu na rok od 30 godina uz odgodu plaćanja od 12 mjeseci

Državni službenici i namještenici u svim hrvatskim ministarstvima imaju mogućnost kupiti stan u zagrebačkom naselju Sopnica-Jelkovec po cijeni od 980 eura za četvorni metar, uz otplatu do 30 godina i odgodu plaćanja do godinu dana. Ovakav privilegij omogućila im je državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srpnju, a u ponudi je ukupno 75 stanova. Još je u travnju APN ponudio zaposlenicima MUP-a i MORH-a 55 stanova na toj lokaciji po istoj cijeni, no čini se da policajci i vojnici ne pokazuju preveliki interes za najjeftiniju ponudu novogradnje u Zagrebu. Prodano je, naime, tek 19 stanova. Stoga su u APN-u odlučili preostale stanove ponuditi zaposlenicima svih ministarstava.

Sporno pravo prvenstva
Uporište za takvu diskriminacijsku odluku pronalaze u Zakonu o društveno poticajnoj stanogradnji, u kojem se kaže da Republika Hrvatska može za izgradnju stanova osigurati i građevinsko zemljište i druga sredstva, “posebice radi rješavanja stambenih potreba djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika te drugih državnih službenika i namještenika”, a o eventualnom prvenstvu kod kupnje stana odlučuje Vlada ili tijelo, odnosno osoba koje ona ovlasti. Tako su priliku da do novih stanova, po upola manjoj cijeni od prosječne cijene četvornog metra u Zagrebu (u lipnju je prosječna cijena u Zagrebu bila 1855 eura), dođu tek oni koji plaću primaju iz državnog proračuna, ali ne i svi oni koji ga pune. Riječ je o naselju izgrađenom po “zagrebačkom modelu stanogradnje”, po kojemu je tek trećina stanova trebala biti prodana na tržištu po cijeni od 1295 eura, dok su preostale dvije trećine trebale ići dijelom u najam, a dijelom bi se dali na korištenje socijalno ugroženim obiteljima. No, plan gradskih vlasti izjalovio se zbog malog interesa za kupnju stanova po tim uvjetima u prilično udaljenom naselju u Sesvetama, pa su dug prema APN-u kompenzirali sa 128 stanova. APN ih je još prije gotovo godinu dana počeo nuditi javnim pozivom po cijeni od 1060 eura po četvornom metru, no interes je bio slab.

Srozavanje cijene
Na prvom natječaju, kada se nudilo 35 stanova, zabilježili su 57 upita potencijalnih kupaca, njih 12 stanove je došlo i pogledati, ali APN nakon svega nije dobio nijednu službenu ponudu za kupovinu tih stanova. Kasnije su ipak uspjeli prodati nekoliko stanova, no interes je bio vrlo slab, pa su cijenu preostalima odlučili dodatno sniziti i punuditi ih vojnicima, policajcima, a sada i ostalim zaposlenicima hrvatskih ministarstava. U APN-u pojašnjavaju da ukupan rok otplate, zajedno s počekom plaćanja, ne može biti duži od 31 godine od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora. U prvih 20 godina otplaćuju se sredstva banke, a potom se otplaćuju javna sredstva koja pripadaju državi i jedinici lokalne samouprave koja je osigurala sredstva za izgradnju. Kamata na vrijednost javnih sredstava u cijeni stana za razdoblje počeka do podmirenja duga banci obračunava se po stopi od 2% godišnje, a tijekom otplate obračunava se po kamatnoj stopi od 5% godišnje.

Fijasko Bandićeva modela

Kupci masovno odustajali
Stambeno naselje Sopnica-Jelkovec trebalo je biti kruna prošlog mandata zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, no doživjelo je fijasko. Dijelom i zbog toga što je Bandić odustao od projekta POS-a i odlučio se za vlastiti model stanogradnje, koji je stanove poskupio. Potencijalni kupci masovno su odustajali nezadovoljni naseljavanjem siromašnih građana, kao i zbog kašnjenja izgradnje i upitne kvalitete nekih građevina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Grčka, stižemo…..

New Report

Close