Kutline tvrtke dobile 1,2 mil. kuna od Fonda za zaštitu okoliša

Autor: Saša Paparella,VLM , 02. ožujak 2012. u 16:35

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dao je u ožujku 2009. zajam od 1,2 milijuna kuna vukovarskoj tvrtki Eko grad, čiji je direktor Antun Crlenjak, a vlasnik Davor Vlajčević, obojica poslovni partneri Miroslava Kutle. Hipotekarni dužnik bila je tvrtka Vilinske poljane, koja je sada u vlasništvu Vlajčevića i Ninoslava Pavića, i njezin već čuveni projekt uzgoja konja i proizvodnju kobiljeg mlijeka pokraj zagorskog dvorca Golubovec. Obje tvrtke su u blokadi od 1. srpnja 2011.

Tim se zajmom i FZOEU – koji je u to vrijeme vodio Vinko Mladineo, poslije osumnjičen da je iz Fonda izvukao 103 milijuna kuna – našao na popisu “nasamarenih” koje je zavarao fiktivni projekt o kojem smo već iscrpno pisali. Zajam Vilinskim poljanama osiguran je sa svega 1950 četvornih metara livade Matejčevo, koja se nalazi pokraj dvorca. Na Matejčevo je upisano založno pravo na temelju “ugovora o korištenju sredstava Fonda namijenjenih financiranju projekta poticanja održivog razvoja ruralnog prostora Uzgoj konja i proizvodnja kobiljeg mlijeka na posjedu Golubovec”, navodi se u zemljišnim knjigama. Međutim, poznavatelji prilika tvrde da četvorni metar livade u tom kraju vrijedi između tri i pet eura, što znači da je državni fond kao jamstvo za naplatu 1,2 milijuna kuna zajma uzeo livadu vrijednu maksimalno 10.000 eura. Na tu livadu reflektiraju i drugi – uvidom u zemljišne knjige Donje Stubice, u teretovnici smo našli podatak da je na livadu uknjiženo i ovršno pravo zaloga Varaždinske banke, i to radi osiguranja duga od 1,1 milijuna eura. Uime toga istog, očito fiktivnog projekta uzgoja konja i proizvodnje kobiljeg mlijeka njegovi su tvorci već izvlačili državni novac. Od Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ) 2008. su dobili 14 milijuna kuna kredita, uz tri godine počeka i kamatu od tri posto. I taj kredit teško će biti vraćen, jer je osiguran polovicom dvorca Golubovec koja je u vlasništvu Vilinskih poljana, no opterećena je brojnim hipotekama.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa Mladineo je strucnjak za kobilje mlijeko. Vidi samo kako nasmijano ‘strucno’ lice ima. Kao sto je Sanader ‘strucnjak’ za restrukturiranje i privatizaciju naftnih kompanija (posebno je strucnjak za corporate governance i dodijeljivanje vecine u nadzornom odboru bez vecine vlasnickih udjela). To su sve strucnjaci. Njih treba podrzati. Oni su ‘nasi’. Pravi domoljubi. Nasa braca….Itd.

Gdje Crlenjak prođe, trava ne raste……

New Report

Close