Kutlina tvrtka In vino veritas ide u stečaj

Autor: Saša Paparella (VLM) , 09. listopad 2013. u 09:18
Miroslav Kutle na Kaptolu je imao mrežu tvrtki/Stringer/Pixsell

In vino veritas duguje 21 mil. kn, u stečaju i tvrtke povezane s propašću Kamenskog, lani se ugasila Globus grupa, a ove godine Dalta.

Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je stečaj nad tvrtkom In vino veritas, čiji su ukupni dugovi dosegnula 21 milijun kuna, od čega se 2,1 milijun odnosi na porezni dug.

In vino veritas, koji je uvozio južnoamerička vina a na zagrebačkom Dolcu imao otvorenu vinoteku, vodilo je nekoliko osoba povezanih s Miroslavom Kutlom. Prvi direktor bio je Davor Vlajčević, poznat po svojoj ulozi u aferi Kamensko. Naslijedio ga je Tvrtko Kutle, sin odbjegloga tajkuna, a potom Violeta Crnogaj, direktorica nekoliko tvrtki iz Kutlina poslovnog miljea, dijelom poznatih i iz afere Kamensko.  Violeta Crnogaj, kadar potekao u varaždinskoj Fimi, likvidatorica je tvrtke Svrha, jedine uz čije je ime u sudski registar posljednjih godina bilo upisano ime Miroslava Kutle. Također je direktorica Hana voćnjaka Kukljaš, tvrtke u Vlajčeviću vlasništvu koja je također, s dugom od 14,7 milijuna kuna, otišla u stečaj.

Donedavna je bila direktorica još jedne Vlajčevićeve tvrtke, Gravis atrium. Toj je tvrtki Orion grupa (odnedavna i sama u stečaju) svojedobno ustupila desetak milijuna kuna potraživanja prema Kamenskom, čime se Gravis atrium uknjižio na nekretnine te tekstilne tvornice.  Direktorica Crnogaj u veljači ove godine podnijela je prijedlog za pokretanje predstečajne nagodbe za In vino veritas, koji je već u ožujku odbačen, pa je stečaj ostao jedina opcija. Za privremenoga stečajnog upravitelja sud je odredio Marinka Paića. Na ročištu održanom sredinom rujna odlučeno je da In vino veritas ide u skraćeni stečajni postupak, što znači da će ekspresno nestati iz sudskog registra.

Posljednjih je godina In vino veritas imao solidne prihode: 2010. čak 10,9 milijuna kuna, a sve do 2011. poslovalo se s dobiti. Od 2012. tvrtka više nije dostavljala podatke o poslovanju. Pusto je danas na adresi Kaptol 21, gdje je ne tako davno bilo registrirano čak desetak tvrtki povezanih s Kutlom. Od svih njih ostala je tek pokoja naljepnica na zvonu prazne kurije. T. M. savjetovanje i Novi bumerang izbrisani su iz sudskog registra, Cepelin upravljanje je u stečaju, za Ars projekt predloženo je otvaranje stečajnog postupka, a Lokacija, još jedna od tvrtki uknjiženih na nekretnine Kamenskog, preseljena je na drugu adresu i nije u stečaju, iako je više od tisuću dana u blokadi.  

Za razliku od tvrtke In vino veritas, koja je zapošljavaa deset ljudi, ostale navedene tvrtke mahom nisu imale niti jednog zaposlenog, a u ulogama vlasnika i direktora ponavljala su se stalno ista imena. Kad su ispunile svoju svrhu, nakon što su preko njihovih računa prošli deseci milijuna kuna, uglavnom bi završile u stečaju. Lani je, nakon okončana stečajnog postupka, iz sudskog registra izbrisana Globus grupa, Kutlina stožerna tvrtka 90-ih, a ove je godine ista sudbina snašla i Daltu.   

Komentirajte prvi

New Report

Close