Kusturica: Gotovina bi mogao dobiti Nobelovu nagradu za mir

Autor: Agencija VLM , 30. studeni 2012. u 09:45
Emir Kusturica / EPA

“Kada si u prilici da pobiješ stotine tisuća ljudi, ubiješ samo par tisuća, odmah se kvalificiraš za neku nagradu”, piše Kusturica.

Ante Gotovina mogao bi dobiti Nobelovu nagradu za mir, u ironičnom je tonu poručio Emir Kusturica u kolumni za beogradske Večernje novosti. Poznati filmski redatelj smatra da, ako je nagradu mogao dobiti američki predsjednik Barack Obama unatoč vojnom angažmanu u Afganistanu, nema prepreke da Nobelovac postane i hrvatski general.

"Ako je u Oluji protjerano više od 200.000 Srba sa teritorija Hrvatske, i to nije zločin i general je slobodan, onda u pitanju mora biti neko humano djelo koje nam čini međunarodna zajednica. General nije u Oluji pobio sve što je mrdalo ispred njega, a mogao je?! U tom slučaju, jasno je da ima materijala za Nobelov komitet za mir", piše Kusturica, i nastavlja:

"Davno su prošla vremena Majke Tereze i tipova koji trtljaju o humanosti i na terenu pomažu gubavim, leproznim i bolesnim. Mnogo je ljudi na planetu. Valja to počistiti! Nema više vremena za humanistička i egzistencijalistička naglabanja kao što su to činili sedamdesetih i osamdesetih. Sada je na snazi novi koncept. Kada si u prilici da pobiješ stotine tisuća ljudi, ubiješ samo par tisuća, odmah se kvalificiraš za neku nagradu."

Kusturica piše i kako je egzodus Srba iz Hrvatske "završni čin djelovanja dueta Starčević-Pavelić".

"Teoretičar i koljač nisu do kraja, u Drugom svjetskom ratu, proveli svoju ideju o uništenju srpskih civila. Starčević je stvorio ideju: trećinu Srba u Hrvatskoj pobiti, trećinu prevesti na katoličku veru i trećinu protjerati", navodi Kusturica, koji se čudi kako je zbog etničkog čišćenja osuđen srpski policajac Milan Marić, a Gotovina nije.

"Pošto je Gotovina očistio Hrvatsku od Srba, Martić je optužen za etničko čišćenje Hrvata koji čine 95 posto stanovništva Hrvatske", piše Kusturica, zaključujući na kraju kako je "Europa katolički projekat i cijena ulaska u to društvo je visoka".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja pozdravljam inicijativu gosp. Kusturice da se Ante Gotovina predloži za dobivanje Nobelove nagrade za mir, jer je spasio Bihać od sudbine Srebrenice.

Štoviše, preporučio bi našoj diplomaciji (gđa. Pusić) da podrži inicijativu gosp. Kusturice i da službeno pošalje zahtjev gospodina Kusturice u Ujedinjene narode gosp. Vuku Jeremiću da Generala Gotovinu kandidira za Nobelovu nagradu za mir sa strane ujedinjenih naroda.

To će se godinama kasnije prepričavati kao jedan od naaaaajmudrijih poteza za smirivanje napetosti na ovim prostorima, kao i početak katarze Srpskog naroda.

Ni ja se bolje stvari sjetio. Svaka čast.

Čitajte povijest ili historiju !

Ne nasjedajte na laži .

New Report

Close