Kupnja dozvola za CO2 već od 1. siječnja

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2012. u 14:05
EPA

Regulativne obveze vezane za emisije stakleničkih plinova bile su jedna od najozbiljnijih preostalih obveza u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Usprkos znatnim kašnjenjima s pripremama, Hrvatska će ipak od 1. siječnja 2013. ući u europski sustav trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, piše Večernji list.

Iako se radi o temi koja je široj javnosti manje poznata, regulativne obveze vezane za emisije stakleničkih plinova bile su jedna od najozbiljnijih preostalih obveza u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, a prema neslužbenim informacijama, u ranijim nacrtima izvješća o monitoringu pristupanja Hrvatske, koji će biti predstavljen sljedećeg tjedna, izričito se spominjalo kao jedno od glavnih problematičnih segmenata. Večernji navodi kako su problemi u većoj mjeri riješeni, pa će hrvatska industrijska poduzeća već šest mjeseci prije nego što Hrvatska postane članica dio svojih emisija, štetnih plinova koje radom ispuštaju u atmosferu, platiti kupnjom svojevrsnih dozvola na europskoj burzi. Radi se standardnoj proceduri u Europskoj uniji, a  za hrvatske je tvrtke od velike važnosti da tom sustavu pristupe početkom sljedeće godine, a ne tek u srpnju kad Hrvatska službeno postane članica.

Naime, pretpostavlja se kako bi prilagodba usred godine mogla biti znatno skuplja, a suočeni s kupnjom potrebnih normi u drugom dijelu godine, domaći gospodarstvenici vjerojatno bi za njih morali plaćati i dosta višu cijenu nego na početku. Na ovaj način hrvatskim tvrtkama ušteđeni su milijuni, no da bi mogla u sustav ući već početkom 2013., Hrvatska je morala provesti cijeli niz regulatornih reformi.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje

Komentirajte prvi

New Report

Close