Kupci su nam vjerni, držimo 96% tržišta

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2013. u 22:00
Tina Jakaša

Usprkos agresivnom tržišnom nastupu alternativnih opskrbljivača, HEP Opskrba i dalje drži gotovo potpuni monopol u opskrbi poslovnih korisnika električnom energijom. Direktorica tvrtke Tina Jakaša govori o poslovanju i budućim planovima HEP Opskrbe.

Bilježi li HEP Opskrba značajniji trend migracije korisnika k alternativnim opskrbljivačima tijekom posljednjih mjeseci?
Samo u prošloj godini sudjelovali smo  na  gotovo pet stotina  javnih nadmetanja za opskrbu električnom energijom pri čemu smo na preko dvije trećine njih izabrani kao najpovoljniji opskrbljivač. Upravo smo danas na javnom nadmetanju za Hrvatske autoceste , održavanje i naplata cestarine d.o.o., , bili jeftiniji od drugoplasiranog GEN-I za oko 200.000 kn. Naša cijena ne uključuje dodatna iznenađenja, posebice u trenutcima negativnih tržišnih kretanja zahvaljujući našem proizvodnom portfelju u Hrvatskoj. Cijena ne ovisi o kretanjima tečaja. U ugovorima nema promjenjivih klauzula cijene, niti dodatnih troškova za energiju uravnoteženja. Za ozbiljnost naše ponude kao i sigurnost opskrbe, osim toga  spremni smo izdati odgovarajuće instrumente osiguranja, i to su zasigurno razlozi zbog kojih nema značajnih migracija kupaca. O tome najuvjerljivije govori stabilna razina prihoda koju HEP Opskrba ostvaruje posljednjih godina.

Koliki tržišni udjel trenutno drži HEP Opskrba?
Na tržištu je osim HEP-a registrirano još 12 opskrbljivača električne energije, čiji je ukupni udio u prvih 6 mjeseci 2013. godine iznosio oko 4%. Iz ovih  podataka je vidljivo da unatoč velikoj  kampanji i petogodišnjim naporima konkurencije, na tržištu stojimo vrlo dobro. 

Djeluje li HEP Opskrba na tržištu slobodno i samostalno ili ima neka regulatorna ograničenja?
Kao i u ostalim gospodarskim djelatnostima, za društvo s prevladavajućim utjecajem na tržištu važe određena regulatorna ograničenja koja ostalim sudionicima tržišta jamče da to društvo neće koristiti svoju snagu kako bi onemogućilo konkurenciju u nastojanju da dođe i opstane na tržištu. HEP Opskrba tako zbog obveze da svim kupcima određenog tipa potrošnje nudi iste uvjete na tržištu, ne može ponudu pojedinačnom kupcu prilagoditi svojim poslovnim ciljevima. Drugi opskrbljivači mogu kombinirati, pa čak i na određenom kupcu ostvariti gubitak , ako se dobivanje baš tog određenog kupca uklapa u marketinšku strategiju. Primjerice,  HEP ne može nuditi posebne uvjete određenom kupcu samo zato jer je zvučan, a za javnu rasvjetu u Delnicama odrediti drugačiju cijenu, jer to područje druge opskrbljivače ne zanima.

Pojedini vaši konkurenti tvrde kako postoje HEP-ovi poslovni korisnici koji plaćaju skupu energiju uravnoteženja, a da toga nisu niti svjesni. Je li to istina?
Konstatacija nije točna jer od 2008. kada je otvoreno tržište električne energije upravo HEP Opskrba informira kupce o mogućnostima odabira opskrbljivača na hrvatskom tržištu. Najprije putem obavijesti koje su poslane na 110 tisuća kupca u kategoriji poduzetništvo, a potom i kroz informativne kampanje, edukaciju putem poduzetničkih udruženja nastojali smo doprijeti do svih kupaca. Postoji, međutim dio poduzetnika koji se električnom energijom opskrbljuje u okviru javne usluge jer za to postoje drugi razlozi- izgubili su opskrbljivača ili nisu ispunjavali svoje ugovorne obveze. Tako je na takozvanoj energiji uravnoteženja i više stotina kupaca koji su ranije imali i opskrbljivače izvan HEP Grupe.

Omogućavamo potrošačima da kupuju certificiranu energiju iz obnovljivih izvora

Što smatrate da je ključno za održavanje vašeg tržišnog udjela?

Naše uvjete opskrbe kontinuirano prilagođavamo tržišnim uvjetima. Kupci mogu izabrati dugoročne ili kratkoročne ugovore u cilju optimizacije troškova poslovanja, najpovoljniji tarifni model, različite rokove i uvjete plaćanja. Način formiranja krajnje cijene električne energije omogućava svakom kupcu upravljanje s vlastitim troškovima posebice uvođenjem mjera energetske učinkovitosti koje također nudimo kupcima u suradnji s tvrtkom HEP ESCO.  Od ove godine u ponudi je i novi proizvod ZelEn. Radi se o projektu društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja kojim potičemo izgradnju obnovljivih izvora energije. Sve HEP-ove hidroelektrane certificirane su od strane njemačke certifikacijske kuće TUV SUD koja garantira porijeklo električne energije kao i kontrolirano korištenje.

Komentari (7)
Pogledajte sve

samo da skužim gdje i kako prijeći kod nekog drugog i zauvijek adio HAP!!!
ne mogu više smisliti ove HEP ove monopoliste koji sebi dijele nagrade nakon što su nama digli +20% cijenu struje!!!!


pa počeli su i slat ugovore na godinu dana da se potpišu a uvjeti ko kod kamatara, dok velika večina ne potpiše neće ni izači nigdje tablica svih mogućih opskrbljivača i njihove cijene, sramota nemoš ni saznat kod nih cjenu samo neke formule

Formule se odmah odustaneš od čitanja i jednostavno platiš. Pa nisu prešli na “formule” da bi bili jeftiniji. Kasnije nakon godišnjeg i par mjeseci uočiš +38% poskupljenje a kao rečeno max 20%. Uvijek ista shema..

pa počeli su i slat ugovore na godinu dana da se potpišu a uvjeti ko kod kamatara, dok velika večina ne potpiše neće ni izači nigdje tablica svih mogućih opskrbljivača i njihove cijene, sramota nemoš ni saznat kod nih cjenu samo neke formule

Dakle, ovako. Bivši direktori HEP-a otvorili su svoje firme za proizvodnju
obnovljive energije- solarne elektrane. Čine 4% ukupnog prometa HEP.Opskrbe..

Znači, sad možemo kupovati njihovu struju…pod povoljnijim uvjetima…
HEP ESCO / solarna /- ZelEn…/ zelena energije/ …

A kad bi sad isšli skapati Ugovore za isto-.to – ugovor ne bi dobili!!!

New Report

Close