Kumrovec dobiva novu cestu prema Sloveniji do ulaska u EU

Autor: Agencija VLM , 17. travanj 2013. u 16:14
Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Dodatak ugovoru: Uz cestu širine veće od sedam metara, bit će i nogostup širine 1,5 do 2,25 metara.

Nakon skoro pet mjeseci, danas bi se napokon trebali nastaviti radovi na državnoj cesti od Kumrovca prema Međunarodnom graničnom prijelazu Razvor. Ta su dva kilometra ceste naime raskopana, odnosno prefrezana je kolnička konstrukcija, još početkom prosinca prošle godine.

Raskopali, pa stali

Tako raskopana cesta, a da se ništa na njoj nije radilo, stajala je sve do danas, usprkos negodovanju mještana Razvora te iz susjedne općine Zagorska Sela, kao i vozača koji su ovom cestom prometovali prema susjednoj Sloveniji. Mještani su bili ogorčeni jer su se na cesti stvorile velike rupe i blato, što im je uništavalo automobile, a tom cestom svakodnevno prolazi i najmanje 50-ak teških šlepera što je cestu dodatno uništavalo.

– Asfaltiranje te dionice bilo je planirano od 10. do 14. prosinca prošle godine, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta – velikih količina snijega i niskih temperatura, bili smo prisiljeni obustaviti započete radove. No, možda je i dobro da to nismo tada napravili, jer će sada mještani Kumrovca dobiti puno više. Naime, s dodatkom od 2,8 milijuna kuna na već ugovorenu vrijednost radova od 12,6 milijuna kuna, sada će se izgraditi i nogostup, odvodnja oborinske voda i kanalizacije, sanirat će se i most preko potoka Škrnik te parkiralište ispod kumrovečkog Starog sela – rekao nam je član Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža.

Kraj i strahu od šlepera

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama rekao nam je kako je prekjučer u vezi s tom cestom održan i sastanak predstavnika Hrvatskih cesta i izvođača radova – Zajednice ponuđača Hidroelektre, Viadukta i Swietelskog, te je obećano da bi svi radovi trebali biti završeni za dva i pol mjeseca, dakle oko 1. srpnja kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju. Također, u narednom četverogodišnjem razdoblju, trebao bi se realizirati i projekt obilaznice Razvor čijom bi se gradnjom uvelike smanjila opasnost na toj frekventnoj državnoj cesti za lokalno stanovništvo, koje živi u stalnom strahu od prometnih nesreća, ali i pucanja zidova na obiteljskim kućama zbog prometovanja teških kamiona i šlepera.

Cesta će se i dodatno proširiti za više od metra, pa će ukupnu širina kolnika ceste biti od 7 do 7,25 metara, dok će nogostup biti širine od 1,5 do 2,25 metara zavisno od raspoloživog prostora i konfiguracije terena. Riješit će se također i pitanje fekalne odvodnje u naselju Kumrovec i to u dijelu koji nedostaje uz državnu cestu, sa spojem na postojeći pročistač otpadnih voda.

Komentirajte prvi

New Report

Close