Kulturni djelatnici idu u prosvjed pred zagrebačkim HNK

Autor: Agencija VLM , 01. veljača 2013. u 17:19
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Iz Sindikata upozoravaju da bi zaposlenici institucija koje financira država mogli izgubiti 30% plaća

U ponedjeljak će se pred zgradom zagrebačkog HNK održati prosvjed kulturnih djelatnika okupljenih oko Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, jednog od onih koji su potkraj prošle godine, nakon žestokih pregovora, potpisali novi Temeljni kolektivni ugovor s Vladom.

– Tad nas je dio javnosti i članova jako kritizirao zbog postignutog kompromisa, ali iz Vlade su nam obećali da nam se prihodi neće dodatno smanjivati i mi smo taj ugovor potpisali. Šokirali smo se kad je isti taj dan ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na stol stavila novi prijedlog promjena Granskoga kolektivnog ugovora, čime bi nam se plaće smanjile za dodatke ugovorene 2007. godine – požalila nam se tajnica Sindikata Ljubica Pilić. Kaže, svjesni su da je prijedlog ministrice još u fazi rasprave i zadovoljni su razinom komunikacije s Ministarstvom, ali ne i konkretnim pomacima.

U ovom ih trenutku još više zabrinjava prijedlog zakona kojim se ukidaju dodaci od 4, 8 i 10 posto za vjernost radnom mjestu, a koje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava već uputilo u saborsku proceduru. Kažu, ako ovaj zakon prođe u Saboru te ako se potom realizira i prijedlog Ministarstva kulture, radnici u kulturnim institucijama koje financira država mogli bi ostati i bez 30 posto svojih prihoda.

– Udar bi najviše osjetili oni s najviše staža, dakle najvredniji i najiskusniji kadrovi. To su, primjerice, ljudi koji su restaurirali Apoksiomena. Zaslužuju li oni biti kažnjeni? – pitaju u Sindikatu.

Podsjetimo, zaposlenici kulturnih institucija koje se financiraju iz budžeta Grada Zagreba potpisali su s gradonačelnikom Bandićem Sporazum o plaćama i pravima u 2013., no zaposlenici institucija koje se financiraju direktno iz budžeta Ministarstva, poput HNK, Državnog arhiva, Restauratorskog zavoda ili ansambla Lado, pribojavaju se novog pada prihoda. Ukupno ih je 1576, od čega čak trećina otpada na zaposlenike zagrebačkog HNK. Inače, za plaće zaposlenika u institucijama izdvaja se ukupno 24% budžeta Ministarstva, kojem pripada 3,6 posto državnog proračuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close