Kultura, priroda i avanturizam na crkivenčko-vinodolskoj rivijeri i otocima Krku i Rabu

Autor: Poslovni.hr , 25. prosinac 2014. u 09:09
Crikvenica, aktivan odmor - labirint, TZG Crikvenica

Otočne i kopnene staze i šetnice otkrivaju raznolikost i prirodno bogatstvo ovog kraja.

Sunčana crikveničko-vinodolska rivijera, bajkoviti zeleni Vinodol te živopisni otoci Krk i Rab područje su dinamične i bogate povijesti koje raznolikom ponudom oduševljava sve posjetitelje. Svako godišnje doba piše zanimljive priče u crikveničko-vinodolskome kraju te otocima Krku i Rabu.

Dašak kulture i povijesti

O tisućljetnoj kulturi i civilizaciji svjedoče arheološka nalazišta i sačuvani ostaci, poput arheološkoga lokaliteta "Igralište" u Crikvenici, koji krije lokalnu keramičarsku radionicu iz doba antike koja je po svojoj očuvanosti jedinstvenu na prostoru Hrvatske, ranobizantske utvrde na Rabu ili ostataka rimskih termi i mozaika te romanskog grada Fulfinuma s ranokršćanskom bazilikom na Krku.

Zidine iz ilirskog doba u gradu Krku su treće po veličini u Hrvatskoj, nakon zidina u Stonu i Dubrovniku.

Franjevački samostan sv. Eufemije na Rabu posjeduje vrijednu etno zbirku za sve one željne umjetnosti. Košljun, jedini nastanjen od više krčkih otočića,  šumski je rezervat prirode i spomenik kulture.

Krk je kolijevka glagoljaštva, a u ranoromaničkoj crkvi sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške nalazi se Bašćanska ploča, najznačajniji simbol hrvatske pismenosti, pisan glagoljicom. Na svome putovanju svakako posjetite Vrbnik, gdje ne da ćete samo otkriti gastronomske i enološke užitke već ćete vidjeti najužu ulicu na svijetu široku svega 43 cm. Novi Vinodolski je dom Vinodolskog zakona iz 1288., najstarijeg cjelovito sačuvanog spomenika običajnoga prava na hrvatskome jeziku i glagoljici.

Zabavna događanja

Na Rivijeri Crikvenica u blagdansko vrijeme organiziran je "Advent u Crikvenici 2014.", koji će bogatim programom mnoge na najljepši način zaraziti pravim predblagdanskim ugođajem. Park u centru Crikvenice će zasjati posebnim sjajem i postati omiljeno mjesto velikih i malih posjetitelja željnih zabave, opuštanja i ugodnog druženja. Tamo vas očekuje sajam autohtonih proizvoda, kreativne radionice, pričaonica i predstave za djecu, gastro poslastice, sajam vina.

Vinodol će svojim posjetiteljima povodom božićnih blagdana ponuditi trodnevnu manifestaciju "Božić va Bribiri", u sklopu koje će se održati zanimljiv kulturno-umjetnički program i božićni sajam u centru Bribira, uz kuhano vino i lovački gulaš. Nakon blagdanskog raspoloženja počinje vladavina veselih maškara na crikveničko-vinodolskoj rivijeri započinje  i to već 10. siječnja. Veliki maškarani šator u centru Crikvenice svake će subote ugostiti nekoliko tisuća maškaranih i nemaškaranih posjetitelja željnih zabave.

Dom kulture u Novom Vinodolskom također će postati omiljeno maškarano odredište zabave.  Posebno je zanimljivo tradicionalno novljansko kolo, koje se igra tri glavna mesopusna dana – u nedjelju, ponedjeljak i utorak prije Pepelnice. Započinje u poslijepodnevnim satima, kada povorka žena, muškaraca i djece u novljanskoj nošnji dolazi na trg ispred kaštela u Novom Vinodolskom. 

Jedinstveni se običaj održava i u Selcu na mesopusni utorak, a naziva se Mlaća slame. U poslijepodnevnim satima selačka mantinjada ide na Brdo, gdje ih čekaju mlatačice, žene s grabljama, žene u svečanim i radnim narodnim nošnjama s baškotima i kavom. Povorka ide prema centru mjesta, a zatim započinje mlaća – mlatačice mlate i zapale slamu.

Avanture prilikom kojih upoznajete krajolik

Za sve željne opuštanja i rekreacije na čistom planinskom ili morskom zraku tu su uređene pješačke i planinarske staze kojima možete upoznati krajolik laganom šetnjom, joggingom ili planinareći. Otočne i kopnene staze i šetnice otkrivaju raznolikost i prirodno bogatstvo ovog kraja. Tako ćete se, krenete li Putevima Frankopana u Vinodolu, Putem glagoljaša na Krku, poučnom Premužićevom stazom na Rabu ili Ljubavnom cesticom u Crikvenici, istovremeno rekreirati, opustiti i naučiti nešto sasvim novo.

Biciklisti s užitkom mogu istraživati kilometre biciklističkih staza, koje prolaze uz more ili kroz šumske predjele. Ovaj krajolik je idealan za paraglajding u kojem možete istražiti Vinodola iz ptičje perspektive. Za ljubitelje adrenalina tu je i istoimeni park u Crikvenici, u kojemu se možete nesmetano penjati po visećim stazama, platformama i mostovima ili se zabaviti uz paintball, nogomet u kavezu i otkriti nov adrenalinski doživljaj. Neopisiv osjećaj slobode i  ljepote prirode doživjet ćete pri susretu s "Očima Vinodola", vidikovcima u okolici Novog Vinodolskog i Vinodola, s kojih se pruža veličanstven pogled.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close