Kultura postaje glavni turistički brend

Autor: Branimir Bradarić/VL , 29. lipanj 2015. u 22:00
Ministar turizma D. Lorencin i voditeljica projekta iz Instituta za turizam R. Tomljenović/Marko Mrkonjić/PIXSELL

U Vukovaru predstavljen Akcijski plan razvoja kulturnog turizma, kojem se do 2020. godine prognozira neprestan rast.

Nakon što je predstavljen Akcijski plan razvoja zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj jučer je, dan prije otvaranja stalnog postava novoizgrađenog Muzeja vučedolske kulture, u Vukovaru predstavljen i Akcijski plan razvoja kulturnog turizma. "Od deset ključnih proizvoda Strategije razvoja turizma do 2020. godine kulturni turizam nalazi se na drugom mjestu.

Pri tome se predviđa kako će rast te vrste turizma do 2020. godine bilježiti stalni rast. Hrvatska ima sve preduvjete da postane jedna od vodećih destinacija kulturnog turizma koji u svijetu raste po stopi od 20 posto. Neki naši gradovi, poput Dubrovnika i Splita, vrlo dobro prate taj trend", rekao je ministar turizma u Vladi RH Darko Lorencin. Dodao je kako je suzbijanje sezonalnosti jedan je od glavnih ciljeva u razvoju hrvatskog turizma te da je upravo kulturni turizam način da u tome naumu i uspijemo. Predstavljajući Akcijski plan voditeljica projekta iz Instituta za turizam Renata Tomljenović ukazala je kako je Hrvatska još 2003. godine usvojila strategiju razvoja kulturnog turizma međutim, potsjetila je, kako se tada naišlo na prilično nerazumijevanje.

 Prema njenim riječima u Hrvatskoj je primjetan veliki broj i raznovrsnost projekata koji su u funkciji razvoja kulturno-turističkih proizvoda na lokalnoj razini kao i da je udio kulturnih turista u Hrvatskoj negdje na razini europskog prosjeka.  "Nažalost, Hrvatska u kulturnom turizmu još uvijek sustiže trendove umjesto da ih anticipira, sporo se prilagođavamo promjenama, ne njegujemo kulturu partnerstva javnog te kulturnog i turističkog sektora… Istraživanja su pokazala kako 40 posto međunarodnih putovanja sadrži upravo komponentu kulture koju preferiraju uglavnom osobe više platežne moći i obrazovanja", zaključila je Renata je Tomljenović.

Komentirajte prvi

New Report

Close