Kultura nije spalionica novca nego industrija s velikim potencijalom rasta

Autor: Saša Paparella , 21. studeni 2014. u 10:23
Antun Tomislav Šaban (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Ove godine šaljemo novu poruku, da ta industrija ima velik potencijal rasta, rekao je u četvrtak Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja.

Lani smo, na našoj prvoj konferenciji, postali poruku da u Hrvatskoj postoje kulturne kreativne industrije. Ove godine šaljemo novu poruku, da ta industrija ima velik potencijal rasta, rekao je u četvrtak Antun Tomislav Šaban, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, na Međunarodnoj autorskoj kreativnoj konferenciji (MAKK) koja se održava u zagrebačkom MSU.

“U razvijenim zemljama kultura znatno pridonosi bogatstvu, pa nije slučajno što ovogodišnji proračun EU, koji je prvi puta manji od prethodnog, povećava sredstva za kulturu za sedam posto. I dok su Europljani su prepoznali njezinu važnost, u Hrvatskoj većina građana gospodarski rast i dalje zamišlja u liku investitora koji uloži milijune, na livadi nešto sagradi i zaposli ljude. Sve je to u redu, ali istodobno postoji jedan paralelni sustav s tisućama kreativaca koji nitko ne percipira, iako su važan gospodarski faktor. Od svakog malo uspješnijeg benda vrte se milijuni kuna i po stotinjak radnih mjesta”, napominje Šaban. Ana Rački Marinković, zamjenica ravnateljice Državnog zavoda za zaštitu intelektualnog vlasništva, napomenula je kako u EU industrija koja sadrži intelektualno vlasništvo čini 39 posto ukupnog BDP-a.

Na panelu pod nazivom Gospodarski potencijal hrvatskih kreativnih industrija Nina Obuljen Koržinek iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture, upozorila je na to da Hrvatska nema artikuliranu politiku prema kreativcima, “Moramo znati što želimo postići, a trebali bismo i mapirati stanje. Subvencije u kulturi treba davati samo za autorsko djelo”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je da institucija koju vodi “nije spalionica novca nego vodenica koja vraća taj novac državi”. Pritom je podsjetio na to da HAVC od 2012. koristi model izvoza filmskih usluga koji će ove godine donijeti 105 milijuna kuna, “a dogodine i 200 milijuna kuna”.

Komentirajte prvi

New Report

Close