Kukaju da je sezona podbacila, a turista je 3,4% više

Autor: Dijana Jurašić , 18. kolovoz 2019. u 22:00
I dalje gužve u splitskoj trajektnoj luci/I. Čagalj/PIX

U ovoj godini do sredine kolovoza prihod od cestarina 4,3% veći nego lani, noćenja je dosad 0,7% više.

Kolone turista na autocestama u Hrvatskoj prema moru nisu niti tijekom vikenda jenjavale, a prema dostupnim podacima ove godine je u Hrvatskoj boravilo više turista nego lani.

Prihod od cestarine na Hrvatskim autocestama (HAC) i Autocesti Rijeka- Zagreb (ARZ) je veći u 2019. nego lani, kao što je veći i broj vozila, domaćih i stranih, koji su se vozili našim autocestama nego u 2018 godini. Potvrdio je to za Večernji list ministar mora, prometa, infrastrukture, Oleg Butković. Ministar kaže da su u ovoj godini do prošloga ponedjeljka Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb imale ukupan promet u kunama bez PDV-a od milijardu i 837.555.230 kuna, što je povećanje od 4,3% u odnosu na prošlu godinu.

Do polovice kolovoza u Hrvatskoj je boravilo gotovo 13,6 milijuna turista, što je njih 3,4% više nego prošle godine. Ostvareno je 70,5 milijuna noćenja, što je rast od 0,7%. Prema obrađenim podacima Hrvatske turističke zajednice od siječnja do srpnja ove godine u Hrvatsku su očekivano najviše dolazili Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Poljaci, Talijani, Britanci, Česi…, evidentirani u sustavu eVisitor. Moguće je da je zbog hrvatske prakse neprijavljivanja gostiju u apartmanima, a koja nije iskorijenjena, turista ove godine bilo i više.

"Ukupan promet HAC-a i ARZ-a u kunama bez PDV-a ove godine do prošlog ponedjeljka je bio 1.837.555.230. Samo promet HAC-a ove godine bio je 1.227.743.268 kuna, a lani 1.177.327.951. Broj vozila, domaćih i stranih, koji je prošao dionicama HAC-a i ARZ-a do prošlog ponedjeljaka popeo se na 37.250.225 vozila, što je povećanje od 4,8 posto", kaže Butković.

Koliko je turista ušlo na autoceste u Hrvatskoj tijekom protekloga vikenda znat će se danas kad se obrade podaci. Premda ugostitelji kukaju da je sezona podbacila, da nema turista i da ne troše novac kod njih kao što su očekivali, očito je iz svih dosad poznatih brojki da je turista ipak više nego lani.  Do polovice kolovoza u hotelima je bilo 6% više gostiju, u privatnom smještaju 4% više, jedino je skromniji porast u noćenjima od 0,7% u odnosu na 2018. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close