Kujundžić zbog duga bolnica kuca na vrata Katančićeve

Autor: Jadranka Dozan , 29. ožujak 2017. u 07:57
Deficit zdravstvenih ustanova smanjen 15-20 posto/FOTO

Dugovi u zdravstvenom sustavu premašuju sedam milijardi kuna, a oni dospjeli procjenjuju se na dvije.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić za ovu je srijedu najavio sastanak s predstavnicima veledrogerija koji su to hitno zatražili zbog problema akumuliranja dugova.

"Očekujemo neko rješenje jer ovako više neće ići, ne možemo kreditirati bolnice", rekao je Hini prvi čovjek vodećeg veletrgovca Medike Jasminko Herceg, navodeći kako neke ustanove s plaćanjem duga kasne i 900 do 1000 dana, a kako im potraživanje ne bi ušlo u zastaru prisiljeni su posezati za utuživanjem i ovrhama, kao nedavno u slučaju Doma zdravlja Metković.  Resorni ministar Kujundžić najavio je da će prethodno s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem razmotriti financijske mogućnosti da se dug smanji. Iz njegova resora, međutim, zasad izostaju inicijative reformskoga karaktera i općenito se zasad ne naslućuje proaktivan pristup problemima.

Ministar financija, čini se, nije baš spreman otpuštati "pipu" a da se pritom ne daju nikakve naznake rješenja i inicijativa s ciljem racionalizacije sustava.  Uoči razgovora s Kujundžićem nije dao konkretan odgovor o skoroj injekciji za dio dospjelih dugova. Na pitanje novinara kad se to očekuje budući da su "veledrogerije na nogama", rekao je kako je i on na nogama.  "Dugovi u zdravstvenom sustavu premašuju sedam milijardi kuna. Rješavanje te problematike bit će jedna od reformi obuhvaćenih Nacionalnim programom reformi", naglasio je.

Program reformi se s obzirom na rokove za njegovo slanje Europskoj komisiji očekuje za nekoliko tjedana. Iako je o mogućim mjerama Marić već bilo nekih razgovora s ministrom Kujundžićem, konkretnih zaključaka još nema, kaže Marić.  Dospjele obveze za isporučene lijekove i drugi medicinski materijal, prema procjenama Udruženja veledrogerija, iznose gotovo dvije milijarde kuna, od čega se najveći dio (1,7 mlrd. kuna) odnosi na neplaćene obveze kliničkih bolnica. U posljednja četiri mjeseca, tvrde, dug je povećan za 350 milijuna kuna.

Sve skupa ih je ponukalo da od resornog ministra zahtijevaju da im država podmiri barem dio dospjelog duga jer zbog njega su prisiljeni uzimati kredite. Bankama su dužne milijardu kuna.  Herceg je u izjavi Hini ovih dana poručio da traže plaćanje barem 300 do 500 milijuna kuna potrebnih da bi "preživjeli" ljeto i osiguravali daljnju nesmetanu opskrbu. Kujundžić, kaže, razumije da veledrogerije imaju velika potraživanja i da postoji sporost u plaćanju. Ističe i da je deficit zdravstvenih ustanova u zadnja četiri mjeseca smanjen 15-20% u odnosu na lani te da je sustav djelomično stabiliziran. Stanje duga daleko je od toga, a inicijative iz resornog ministarstva još se čekaju.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Kirin , daj ŠUTI! Jedini – tko je napravio pozitivne pomake u zdravstvu je
TANDEM – MILANOVIĆ – VARGA !

Kujundžić je preblag….kome će se on zamjeriti…?

Samo jedan potez kojeg predlažu veliki.- dao bi rezultata.

Svi lijekovi do 15,00 kuna = SE PLAĆAJU i gotovo.

@ Skaro
Da, financijske sanacije, a reforme, malo morgen.

Svake dve godine se sanira zdravstvo…majko mila…

Milan je mislio da je pozicija ‘hladovina’ a kad tamo potrebno ozbiljno restrukturiranje kojemu nije dorastao!

New Report

Close