Kujundžić traži od Marića da dug za lijekove plati na rate

Autor: Marija Crnjak , 18. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan upozorava da bi se zdravstvu mogao dogoditi slučaj Agrokor.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak u Osijeku kako hrvatske bolnice unatoč dugovima prema veledrogerijama neće ostati bez lijekova, a da će se s Ministarstvom financija pokušati postići dogovor o sukcesivnim mjesečnim uplatama veledrogerijama, kako bi se taj dug postupno smanjio. Nakon potpisivanja ugovora o funkcionalnom spajanju KBC Osijek i OB Našice, ustvrdio je kako “bolnice sigurno neće ostati bez lijekova” te da je o tome “postignut dogovor s veledrogerijama”. Na kraju 2016. godine dog je bio jednak dugu iz 2015. godine, a sada je dug bolnica prema veledrogerijama oko 2,8 milijardi kuna, rekao je Kujundžić.

Da bi se zdravstvu mogao dogoditi slučaj Agrokor ako država ne smanji dug i ne skrati rokove plaćanja, upozorio je jučer u razgovoru za Jutarnji list Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive i predsjednik HUP-ove Udruge proizvođača lijekova (HUP-UPL).

“Rokovi plaćanja veledrogerija prema nama prešli su 180 dana, a dugovi bolnica na razinama su od godinu, dvije, pa čak i 900 dana. HUP-UPL okuplja osam domaćih tvrtki, a dio tih kompanija sve teže podnosi takvu kulturu neplaćanja koja dolazi od države. Neki od njih u poslovanju s veledrogerijama svoja potraživanja osiguravaju preko mjenica”, otkrio je Furjan, uz napomenu da se u drugim državama EU i u našem okruženju obveze plaćaju u roku od 30 do 60 dana. Samo su Grčka i Rumunjska iznad tih rokova, s tim da se Rumunjska počela popravljati.   

Komentirajte prvi

New Report

Close