Kujundžić nema podršku: Skuplje cigarete neće donijeti dodatni novac zdravstvu?

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2018. u 12:09
Foto: Getty Images

U Ministarstvu financija, kako doznaje riječki list, uopće nisu vidjeli Kujundžićev prijedlog.

Povećanje zdravstvenog prihoda od cigareta i alkohola, rast najvišeg iznosa jednokratne participacije za zdravstvene usluge s 2.000 na 4.000 kuna i povratak izdvajanja iz premija obveznog osiguranja automobila na razinu iz 2009. godine, odnosno s četiri na sedam posto na teret osiguravatelja, ključni su izvori većih prihoda na kojima ministar Kujundžić namjerava popraviti stanje u svom resoru. Ove su novosti predmet novog Zakona o zdravstvenom osiguranju čija završna radna verzija je puštena u javnost, a javna rasprava o njemu tek predstoji.

Kujundžić je zamislio da se uz postojeći prihod od trošarina na duhanske prerađevine, u zdravstvenu blagajnu ulije i prihod od maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja kutije cigareta i drugih duhanskih proizvoda te prihod od maloprodajne cijene prodanog pojedinačnog pakiranja jakog alkoholnog pića. Taj bi prihod, prema prijedlogu zakona, trebao biti 50 posto veći od maloprodajne cijene pakiranja. Računica je da bi već tri kune više po kutiji cigareta donijele zdravstvu dodatnih 1,2 milijarde kuna. S takvom financijskom injekcijom, međutim, Kujundžić teško da može računati.

Ministar financija Zdravko Marić dao je ovih dana do znanja da bi se cijene cigareta do kraja godine mogle korigirati, ali govorio je pritom o usklađenju trošarina na duhanske proizvode, a ne o dodatnom prihodu za zdravstvo koji bi se naplaćivao po prodanoj kutiji cigareta. U Ministarstvu financija, kako doznaje riječki list, uopće nisu vidjeli Kujundžićev prijedlog, niti kalkulacije temeljem zakonskog prijedloga koji su u Ministarstvu zdravstva sastavili. Rast trošarina na duhanske proizvode o kojem Marić govori, dakle, nije dio Kujundžićevog plana, niti s njime ima veze.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nisam pušač, i doista me nije briga koliko će cigarete koštati ali ove gluposti govore kako se ni u vladi nisu dogovorili koje će mjere donijeti, i kako će ih provoditi, ali su ih spremno proglasili reformama.

Također, jasno govori kako se cijena cigareta diže isključivo kako bi se punio proračun, pri tome pazeći da se ne digne prenaglo i prejako, kako ne bi previše pušača odustalo od kupnje cigareta ili ih počelo švercati.

New Report

Close