Kuda sa studentima u Zagrebu? Domovi se obnavljaju, a subvencije premale

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2015. u 11:41
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je subvenciju od 400 kuna po studentu mjesečno.

Za oko 4.500 studenata zagrebačkih fakulteta koji su dobili mjesto u studentskim domovima »Cvjetno naselje« i »Stjepan Radić« ova je jesen posebno stresna. Upravo je započela obnova dvaju domova, zbog čega su studenti prisiljeni tražiti privatni smještaj, višestruko skuplji od sobe u studentskom domu. 

No, kako piše Novi list, za povećani trošak stanovanja, koji će domski studenti svakako osjetiti ove jeseni, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je subvenciju od 400 kuna po studentu mjesečno.

Taj im iznos neće ni izdaleka biti dovoljan za pokriće troškova privatnog smještaja, jer se cijene privatnih stanova za smještaj dvoje studenata kreću od 200 eura pa naviše. Financijska pomoć države osigurat će im, dakle, tek polovinu mjesečne cijene koju moraju platiti za privatni smještaj. Studenti će subvenciju primati četiri mjeseca, a prva isplata na računima bi se trebala naći u rujnu.

U projektu vrijednom 285 milijuna kuna, koji se dijelom financira iz europskih fondova, obnavlja se svih osam paviljona Cvjetnog naselja te sedam od ukupno 12 paviljona na Savi. Obnova je pokrenuta povodom Europskih sveučilišnih igara koje će se iduće godine održati u Zagrebu i Rijeci. Druga faza radova uključivat će obnovu petog i šestog paviljona te centralnog objekta s trgovinom, kinom i menzama u SD »Stjepan Radić«, a planira se za kolovoz iduće godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa što im preko noći ne osiguraju smještaj u Konzumu?

New Report

Close