Kuće i zemljišta jeftiniji no lani

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2012. u 16:28
www.sxc.hu

Poznato je da su cijene nekretnina već neko vrijeme u padu, a tako je bilo i sa cijenama kuća i građevinskih zemljišta. Na godišnjoj razini cijene kuća, prema podacima portala Crozilla.com pale su za 5,2 posto.

Na godišnjoj razini cijene kuća, prema podacima portala Crozilla.com pale su za 5,2 posto, a tražene cijene  građevinskih zemljišta u prosjeku su pale čak za 6,5 posto. No, osim što su cijene u kolovozu pale u odnosu na prošlu godinu, bile su niže i u odnosu na mjesec lipanj, pa su tako tražene cijene kuća od lipnja u prosjeku pale za 0,04 posto, a cijene građevinskih zemljišta za 1,6 posto.

Kakvo je stanje na ličkom tržištu za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, vlasnik agencije Lika nekretnine:  „Predviđanja za cijene nekretnina na našem području su da će cijene i dalje ostati ovakve kakve jesu s tim da će oscilacija biti +/- 10 posto ovisno o nekretnini. U odnosu na 2007. godinu cijene su pale i 50 posto kada je bio građevinski bum. Sada su prodavatelji svjesni stanja i situacije u državi i korigirali su cijene.“

Cijene kuća tijekom kolovoza, prema Crozillinim podacima, na godišnjoj su razini pale za 5,2 posto,  te 1,4 posto u odnosu na isti mjesec 2010.godine. Prema analizi cijena kuća na internetskom portalu Crozilla.com najviše cijene, kao i kod stanova, bile su na Jadranu, a na samom vrhu nalaze se Dubrovnik i Split. Tijekom kolovoza cijene kuća s uključenom cijenom okućnice u Dubrovniku su bile uvjerljivo najviše, čak 3504 eura po metru kvadratnom, u Splitu se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 2267 eura, a u gradu Zagrebu 1485 eura. U Puli se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1516 eura, dok su u Osijeku cijene kuće, s uključenom okućnicom, iznosile tek 674 eura po metru kvadratnom.

„U Lici se i dalje prodaju kuće iz obnove od 20 do 50 tisuća eura, kuće za stanovanje sa poljoprivrednim imanjem do 100 tisuća eura i kuće za odmor od 20 do 100 tisuća eura.  Kuće na moru u Senju , Karlobagu, Cesarici, Svetom Jurju također se prodaju po cijeni od 100 do 250 tisuća eura.“ – za portal Crozilla.com rekao je Ivan Bižanović, te dodaje kako interesa  za kupnju i dalje ima, posebice za kućama koje su bliže moru, a kupci su većinom stranci Mađari, Slovenci, Nijemci.

Cijene građevinskih zemljišta prema podacima portala, na  godišnjoj su razini pale za 6,5 posto. Najveći pad cijena u tom razdoblju bilježe županije Istarska i Splitsko-dalmatinska, dok porast bilježe županije Primorsko-goranska i  Zadarska, te grad Zagreb.Po prosječnoj cijeni od 188 eura za metar kvadratni u Zagrebu su se tijekom kolovoza na portalu Crozilla.com oglašavala građevinska zemljišta. U Splitsko-dalmatinskoj  županiji u istom se mjesecu za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 160 eura, u Zadarskoj 125, a u Primorsko-goranskoj 101 euro. Mnogo manje od 100 eura za jedan metar kvadratni tijekom kolovoza tražilo se za građevinska zemljišta na području Istre gdje je prosječna tražena cijena iznosila tek 63 eura, te na području Zagrebačke županije gdje se za građevinski kvadratni metar u prosjeku tražilo 67 eura.

Na području Like, prema riječima Ivana Bižanovića interes za kupnju postoji, a cijena poljoprivrednog zemljišta ovisno o obradivosti  je od 1 do 3 eura po metru kvadratnom, a građevinskog od 7 do 15 eura. Bižanović kaže kako se cijene građevinskih zemljišta u  Otočcu i Gospiću kreću se od 10 – 20 eura po metru kvadratnom, u  Senju 40 – 70 eura po metru kvadratnom, te u  Karlobagu 40 – 100 eura po metru kvadratnom –  ovisno o udaljenosti od mora.

Komentirajte prvi

New Report

Close