Kućanski uređaji troše znatno više od deklariranog, pogledajte koliko

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

"Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač", piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač hladnjaka do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je hladnjak napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tijekom testa što je daleko od realnih uvjeta. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod hladnjaka uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata hladnjaka.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Komentari (2)
  • super24
    super24 15:34 22.6.2017.

    iebe mi se kolko troše.. iebale vas nedopuštene riječi.. šta smo u komunizmu? nemoite nas iebati ovako glupim člancima pa necemo ni mi iebati na vasim clancima..

  • jod
    jod 15:08 22.6.2017.

    Bez otvaranja hladnjaka? To je test izdržljivosti, a ne potrošnje. Kao što za IP68 uređaj ne treba koristiti, nego samo spustiti u vodu. Uskoro će i automobili na NCAP testu stajati u garaži tri dana, a onda će se provjeravati samo koliko su poskupili…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve